Najnovije

HELIKOPTERI VOJSKE SRBIJE U PRIPRAVNOSTI: H-145, Mi-17, Mi-8 i "Game" su spremni (VIDEO)

Pomoć stanovništvu tokom poplave i snega na jugu Srbije prethodnih dana pružio je i veliki broj pripadnika vojske i policije. Vojnici su pomagali i spasavali ugrožene građane u Jablaničkom okrugu ali i u Žitorađi i Prokuplju. U pripravnosti je bila i Služba traganja i spasavanja Vojske Srbije, u čijem sastavu su helikopteri. Naša ekipa zabeležila je jedno njihovo dežurstvo.

Helikopteri i piloti (Foto: Vojska Srbije)

Kada se čuje tačno odrećeni zvuk, to je znak da je počeo da teče takozvani zlatni sat tokom kojeg, ako se stigne do povređenih, imaju veću šansu da prežive. Dežurne ekipe Službe traganja i spasavanja imaju jasne procedure u tim situacijama, ali i noviju opremu s kojom lakše mogu do onih u nevolji. Zimski uslovi na niškom aerodromu ne utiču na ritam zadataka.

kipa zabeležila je jedno njihovo dežurstvo.

Kada se čuje tačno odrećeni zvuk, to je znak da je počeo da teče takozvani zlatni sat tokom kojeg, ako se stigne do povređenih, imaju veću šansu da prežive. Dežurne ekipe Službe traganja i spasavanja imaju jasne procedure u tim situacijama, ali i noviju opremu s kojom lakše mogu do onih u nevolji. Zimski uslovi na niškom aerodromu ne utiču na ritam zadataka.

Pripremila Biljana Radulović

"Razlika je u vođenju navigacije jer je prilikom snega sve jednolično, međutim sa novim sistemima koje naša avijacija ima, ni to ne predstavlja problem. Jedini problem koji može da pravi sneg jeste prilikom mesta sletanja, jer ume da se digne prašina i onda da se izgubi iz vida mesto sletanja. U tom slučaju se primenjuju procedure koje su propisane za to i posle toga se izvršava sletanje", kaže major Dragan Stojanović, pomoćnik komandanta za bezbednost letenja 119. Mešovite helikopterske eskadrile.

Zimski uslovi svim tipovima avijacije donose poseban oprez.

"Sva prehodna priprema za let i pretpoletni pregled rade se u hangaru, tako da zimski uslovi posebno ne utiču na pripremu helikoptera, jer u hangaru nema zaleđivanja niti potrebe za odleđivanjem kada se helikopter izbaci napolje i kada bude spreman za let", navodi Saša Vladimirov iz Vazduhoplovno-tehničkog odeljenja 119. Mešovite helikopterske eskadrile.

Da bi lako stigli do povređenog paraglajderiste na Rtnju, kao pre nekoliko meseci, opremljeni su termalnim kamerama, opremom za noćno letenje, kao i uređajima koji olakšavaju sletanje u lošim vremenskim uslovima i na teško pristupačan teren. Lakše mogu i do povređenih u vazduhoplovnim nezgodama.

"Prilikom udesa civilnih aviona ili vazduhoplova koji su opremljeni uređajima koji šalju signal, mi imamo direction finder koji omogućava direktan let ka mestu pada.NIje potrebnod a pilot ili unesrećena osoba to aktivira, jer se to automatski aktivira". 

Bitan dodatak ovom helikopteru je bočna dizalica, na kojoj ulogu preuzima medicinski tehničar ili lekar iz redova 63. padobranske brigade.

"Naš zadatak je da što pre stignemo do mesta nesreće i ukažemo prvu pomoć. Naravno to sve se otežava u slučaju da je na nepristupačnom terenu, ali mi smo i za to obučeni jer imamo sistem za spuštanje niz užad, kao i izvlačenje povređenog uz užad i ukazivanje prve pomoći", ističe vodnik Aleksandar Kitanović, pripadnik 63. padobranske brigade, čete za borbeno traganje i spasavanje. 

Za prvu pomoć u helikpteru između ostalog u pripavnosti su EKG uređaj i boce s kiseonikom.

Služba traganja i spasavanja u Nišu opremljena je i obučena da u ključnih sat vremena stigne do svake tačke na jugu Srbije, koji teritorijalno pokriva. Osim helikoptera H-145, na raspolaganju su Mi-17, Mi-8 i "Game".

O tome kako su srpski lekari prinuđeni na '’ratnu trijažu'’, pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube