Najnovije

RIJALITI PRISLUŠKIVANJE! S kojim "poštenim momcima" je Vučić razgovarao?

Danima kruži saga o prisluškivanju predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, koja je na ivici toga da postane "rijaliti", kao i sve drugo u ovoj zemlji. Vučić zna da je neko "zloupotrebljavao" njegove telefonske razgovore u nameri da bi izvršio "državni udar", iako ni sam nije siguran šta taj termin znači i u koju svrhu se može upotrebiti. Zna da neko ima zle namere, ali nijednog trenutka nije odgovorio sa kim je razgovarao u trenucima kada je navodno bio prisluškivan, da li su u pitanju neki "loši momci" iz kriminalnih krugova, pošto je jasno da je prisluškivanje zabranjeno, osim u situacijama kada sud donese odluku o tome ukoliko postoje jasni dokazi da su lica koja se prisluškuju umešana u najteža krivična dela.

Aleksandar Vučić. (Foto: predsednik.rs)

Vučić tvrdi da nikada nije razgovarao sa "sumnjivim osobama", niti da je u kontaktu sa ljudima iz kriminalnog miljea i da su njegovi razgovori prisluškivani zbog "zlih namera".

Pošto on sam svakodnevno potencira da su drugi lopovi, kriminalci, secikese, a da je on pošten čovek i da samo sa takvima razgovara, zbog čega je problem u ovom slučaju da otkrije imena ljudi sa kojima je razgovarao ukoliko su "čisti".

Prvi čovek države, međutim, smatra da je prisluškivan, a ne zapita se ako je to tačno, zbog čega je sud dao dozvolu za to, iako su ovlašćenja o prisluškivanju Ustavom utvrđena.

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić jednom prilikom je kazao za Direktno.rs da je za prisluškivanje isključivo potrebna odluka suda i to ako je prisluškivanje jedini način da se suzbiju kriminalne aktivnosti.

- Ustav je eksplicitan. Samo u slučaju borbe protiv kriminaliteta i zaštite državne bezbednosti dozvoljeno je prisluškivanje, ali takođe sud mora da donese tu odluku ukoliko su razlozi za to neizbežni - kazao je Šabić.

Ukoliko je Vučić prisluškivan, dakle, sud je morao da donese tu odluku, a dozvola se izdaje samo na obrazložen predlog policije sa jasnim dokazima da su lica umešana u izvršenje najtežih krivičnih dela.

Zašto je policija u ovom slučaju prisluškivala Vučića u razgovoru sa nepoznatim licima ukoliko su oni zaista pošteni i zašto je sud dao to odobrenje ukoliko ne postoji nikakvih sumnji koje bi mogle da ukazuju na kriminalitet i teška krivična dela?

Odatle proizilazi da ako je neko zaista zloupotrebio Vučićeve razgovore i protivzakonito ga prisluškivao, onda predsedniku države ne bi trebalo da bude problem da kaže sa kim je to razgovarao. Međutim, Vučić nije otkrio imena tih osoba, a kamoli razloge njihovog razgovora.

Umesto toga, preko režimskih medija napao je bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i time dodatno razbuktao plamen netrpeljivosti i rata između klanova u SNS-u.

Da bi se razrešile sve dileme o aferi "prisluškivanja", dovoljno je "samo" da Vučić kaže sa kim je razgovarao, da tužilaštvo dođe u posed materijala tih razgovora i sve bi u tom slučaju bilo jasnije.

Takođe, ukoliko je neko zaista bez dozvole prisluškivao predsednika, to je ozbiljno krivično delo i osobe umešane u to bi morale ekpresno da budu procesuirane.

- Razlika između pravne države i ove sramote od države, jeste u tome što kad u ozbiljnoj državi neko prisluškuje predsednika, vi tog čoveka lišite slobode, a ovde idete u tabloide - istakao je nedavno advokat Božo Prelević u razgovoru sa naš portal.

Međutim, ništa od navedenog se nije desilo.

Sa time se okleva, a Vučić naravno ne govori ni o kojim osobama se radi, a kamoli o sadržaju razgovora. Ukoliko nema razloga ništa da krije, zašto ipak prikriva s kim je i o čemu razgovarao i zašto nisu procesuirane osobe za koje tvrdi da su počinili krivično delo u slučaju prisluškivanja?

Pitanja su jednostavna, ali odgovori su izgleda krajnje komplikovani. Zato ih verovatno još nema.

Barikade i hiljade vojnika na ulicama Vašingtona nisu slučajnost! Više o tome OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA