Najnovije

RUSI I SAA STIŽU U ZONU TURSKO-KURDSKOG SUKOBA: Stigao avion pun vojne policije i opreme (VIDEO)

Ranije je Rusija zvanično najavila raspoređivanje zajedničkih rusko-sirijskih punktova u području Ain Isa, prvi put je to postalo poznato 28. decembra 2020. godine. U petak je vojno-transportna avijacija ruskih vazduhoplovnih snaga započela prenos snaga za jačanje ruske vojne policije u provincijama Raka i Haseke, gde je situacija nedavno eskalirala u vezi sa sukobom između Turaka i Kurda, piše portal Ruskaja Vesna pozivajući se na izvore iz sirijske vojske.

Ruska vojna policija (Foto: RIA FAN)

Prema izvoru iz sirijskih snaga bezbednosti, danas je prvi avion Il-76 stigao u Kamišliju, a narednih dana biće pojačani punktovi u regionu Tel-Tamr i u nekim drugim naseljima duž autoputa M4, na deonici Kamišlija-Alepo. Pojačanje vojne policije, koje stiže u provincije Raka i Haseke, prošlo je posebnu obuku i obezbediće dalje bezbedno kretanje civila i robe duž auto-puta.

Kao što je ruski portal ranije pisao, 12. januara drugi konvoj ruskih oklopnih vozila stigao je u Ain Isu radi pojačanja.

Podsetimo, od 20. decembra 2020. godine izbile su žestoke borbe između militanata podržanih od Turske i kurdskih militanata na području operacije '’Izvor mira'’. Severno od grada Ain Issa trajali su sukobi do 28. decembra. Tada se, nakon hitnog jačanja zajedničkih rusko-sirijskih punktova i dogovorom strana, situacija stabilizovala. Nastavljen je civilni saobraćaj između provincija Haseke i Alepo.

Od početka januara na autoputu M4, ruska vojna policija pratila je, prema različitim procenama, preko 1.500 vozila i više od 3.500 civila iz regiona, koji je krajem 2020. godine bio na ivici humanitarne katastrofe zbog granatiranja.

Masovno jačanje ruske vojne policije na području od Tel Tamre do Ain Ise pomoći će u održavanju stabilnosti u regionu.

Kuda su za to vreme krenuli američki bombarderi, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA