Najnovije

MAKEDONIJA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA: Pobednik poručio "Mračno doba je iza nas" (VIDEO)

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski proglasio je pobedu na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, prvim nakon promene imena države, poručivši da će biti predsednik svih građana koga se niko neće stideti.

Stevo Pendarovski (Foto: Jutjub)

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, na osnovu obrađanih 99,97 odsto glasova, Pendarovski je osvojio 51,67 odsto glasova, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovske Davkova osvojila 44, 73 odsto glasova.

"Zalagaću se za pravičnost i pravnu državu. Idemo svi zajedno napred i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti, a ne krizi. Mračno doba je iza nas", istakao je Pendarovski na konferenciji za novinare u sedištu vladajućeg SDSM-a.

Pendarovski je proglasio pobedu rekavši "hvala", na makedonskom i albanskom jeziku, preneo je portal Plusinfo.

Kako se navodi na sajtu DIK-a, razlika u ovom trenutku između dva kandidata je skoro 60.000 glasova.

Dosadašnji podacima pokazuju da je nevažećih listića 3,58 odsto.

Zaev: Pobeda građana, besprekorno čisti izbori

Premijer i lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev rekao je nakon proglašenja pobede Steve Pendarovskog na predsedničkim izborima da je to trijumf građana i Republike Severne Makedonije.

Zaev je rekao da su izbori bili uspešni i demokratski i da je ovaj izborni ciklus pokazao većinsko opredeljenje građana.

Kako je rekao, danas mogu svi da slave, jer su pokazali da je zemlja evropska i da su sprovedeni besprekorno čisti izbori u oba kruga.

"Pokazali smo da smo spremni za Evropu. Od danas niko ne može da stane na putu naše perspektive", dodao je Zaev.

Šef izbornog štaba vladajuće albanske stranke DUI Izet Međiti je izjavio da se prema prvim preliminarnim procenama zaključuje da je oko 90.000 albanskih glasača podržalo kandidata vladajuće koalicije.

U drugom krugu prvih predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji izlaznost je bila 44,5 odsto birača čime je pređen neophodni cenzus od 40 odsto.

Izbori su okončani bez većih incidenata i nepravilnosti.

Na 3.480 biračkih mesta u Republici Severnoj Makedoniji i 32 mesta u inostranstvu mogao je da glasa 1.808.131 građanin te države.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA