Najnovije

OTKRIVEN PLAN BAJDENOVE ADMINISTRACIJE: Amerika će formirati "ujedinjeni front", ništa više neće biti isto!

Budući državni sekretar SAD-a Entoni Blinken trebao bi danas da se obaveže da će raditi na revitalizaciji oštećene američke diplomatije i izgraditi "ujednjeni front" kako bi se suprotstavio izazovima koje predstavljaju Rusija, Kina i Iran.

DŽo Bajden (foto: Jutjub)

U govoru, dan pre nego što demokratski predsednik DŽo Bajden preuzme vlast, Blinken će se obavezati da će delovati zajedno s njim.

Blinken (58) je veteran spoljne politike SAD-a i Bajdenov bliski saradnik. On će u današnjem govoru takođe objasniti zašto je američko vođstvo od vitalnog značaja za svet.

- Kada nismo uključeni, kada ne vodimo, dogodi se jedna od dve stvari: ili neka druga država pokušava zauzeti naše mesto, ali verovatno ne na način koji unapređuje naše interese ili vrednosti, ili to niko ne učini, a onda nastane haos - rekao je Blinken danas u Komitetu za spoljne poslove Senata, prema detaljima njegovog pripremljenog govora.

U bilo kojem slučaju, to ne služi američkom narodu, dodaje se u govoru.

Bajdena će dočekati potpuno drugačiji svet od onog kada je bio potpredsednik SAD-a, u vreme mandata Baraka Obame.

Kina je preuzela veću globalnu ulogu, u rasponu od snažnijeg učešća u međunarodnim institucijama do pomoći razvoju Afrike i Južne Amerike. Veze između Vašingtona i Pekinga potonule su na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Blinkenove primedbe pokazuju da je dolazeća administracija svesna promenjene prirode izazova.

- Suočićemo se sa svetom, ne onakvim kakav je bio, nego kakav je sada. Svet uspona nacionalizma, povlačenje demokratije, rastućeg rivalstva s Kinom, Rusijom i drugim autoritarnim državama, sve veće pretnje stabilnom i otvorenom međunarodnom sistemu i tehnološke revolucije koja oblikuje svaki aspekt našeg života, posebno u sajber prostoru - rekao je Blinken.

Ruska vojska raznela neprijateljsku bazu! Više o tome OVDE.

Izvor: klix.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA