Najnovije

"REKLI SU MI DA NE SMEM DA SE RAZBOLIM": Korejci otpustili 200 radnika, može li im neko stati na put?

Celog dana sam tražila objašnjenje od svojih šefova zbog čega sam otpuštena, ali ga nisam dobila. A sa druge strane, sve ovo vreme su me plašili da ne smem da se razbolim jer će mi u protivnom raskinuti ugovor. Radila sam i pod temperaturom od 40 stepeni - ispričala je radnica leskovačke fabrike "Jura" Ivana Cekić, koja je dobila otkaz nakon 14 meseci rada u ovom pogonu. Otpušteno je još oko 200 radnika.

Fabrika Jura (foto: Jutjub)

Dojučerašnja radnica ove fabrike, osim što je morala da radi pod visokom temperaturom, opisala je i kakvu je torturu preživljavala u pomenutom pogonu u Leskovcu.

- Nisu hteli ni da mi daju slobodan dan kada mi je umro deda uz obrazloženje da nismo u srodstvu. Radila sam svaku subotu. Radila sam i nedeljom. Meni ugovor ističe krajem meseca i ja ću i dalje ići na posao, ali ću svaki dan da tražim da mi napismeno saopšte razlog zbog čega mi nisu produžili ugovor ili me zaposlili za stalno, jer, raspitajte se, važim za jednog od najboljih radnika tamo - kazala je Cekić za portal "Jugmedija".

Zaposleni koji su imali ugovore na određeno vreme ispraćeni su u ponedeljak iz ove korejske fabrike sa otkazima bez ikakvog obrazloženja, potvrđeno je u Samostalnom sindikatu.

Reč je uglavnom o radnicima sa radnim iskustvom od godinu i po do dve godine.

- Samo sa moje trake danas je otpušteno desetoro ljudi. Kolege mi traže pomoć, pa bukvalno ne ispuštam telefon iz ruke. Međutim, posle konsultacije sa sindikalnim kolegama iz Beograda, ispostavlja se da smo nemoćni jer ti radnici nisu bili u stalnom radnom odnosu - kaže Predrag Stojanović, predsednik ovog sindikata u "Juri".

Ukoliko ne prime nove ljude, objašnjava, onda će veliki teret pasti na preostale radnike buduću da se planira, kako su čuli, povećanje proizvodnje.

- To znači da ćemo i dalje, sa više napora nego do sada, nastaviti da radimo nedeljom, danom kada svima treba odmor, kao i za vreme praznika, naših državnih praznika, koje strani poslodavac ne praznuje - tvrdi Stojanović.

Pre nego što je u Srbiji proglašena epidemija korona virusa, u fabrici "Jura" Leskovac radilo je 3.280 radnika. Sindikalna organizacija sada nema tačan broj radnika u ovoj fabrici jer su u međuvremenu neki dobijali otkaze, a neki novi dobijali ugovore na određeno vreme.

Šta će biti sa borbenom gotovošću Vojske Srbije kad prime stranu vakcinu pitanje je, a koju je već primilo 700 vojnika, čitajte OVDE.

Izvor: Jugmedija

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA