Najnovije

IGRA SE VATROM: Šta se zaista krije iza provokacije o Velikoj Albaniji?

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je ovde reč o rutinskom ponavljanju nečega što bi Briselu trebalo da zvuči preteći

Ramuš Haradinaj. (Foto: Jutjub)

Ukoliko do 2025. godine Priština ne ostvari napredak na putu ka EU, zatražiću ujedinjenje s Albanijom putem referenduma...

Ovako glasi pretnja koju je Srbiji i međunarodnoj zajednici uputio kandidat za predsednika i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj. S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da je Haradinaj opasan čovek, ali da će država znati kako da odgovori na pretnju opasnim scenarijom.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je ovde reč o rutinskom ponavljanju nečega što bi Briselu trebalo da zvuči preteći.

- S jedne strane, Haradinajeva izjava je za domaću upotrebu pred izbore dok, s druge strane, to je neki stalni pritisak na Brisel da se ubrza vizna liberalizacija koja je jedan od prvih ciljeva kosovskih vlasti. Ovakve izjave ne proizvode neko posebno uznemirenje u Briselu, jer su konfekcijske, a trebalo bi da reaguju oštrije. Jedan od najvećih protivnika tog projekta je Amerika, koja je i najveći zaštitnik Albanaca. Tako stoji situacija u realnosti, sve ostalo je prikupljanje političkih poena - zaključuje Jakšić.

Pandorina kutija

Sjedinjavanje ili utapanje tzv. Kosova u Albaniju scenario je koji bi vodio u sukobe, pa je u najmanju ruku čudno što uprkos ovim naznakama birokrate EU godinama unazad daju nemušte odgovore. Postavlja se pitanje da li je Albancima dozvoljeno da „zveckaju oružjem” i ko će ih sprečiti ako jednog dana reše da otvore Pandorinu kutiju.

- Ako tzv. Kosovo nije pred vratima NATO i ukoliko tzv. Kosovo nema liberalizaciju viznog režima od strane EU, ne postoji priznanje pet članica EU, a ukoliko nismo pred vratima UN, šta ćemo sledeće, da li ćemo prihvatiti ono u šta su pokušali da me ubede, da je Kosovo umorno, slabo, da ne možemo da imamo vojsku, energetsku nezavisnost, zakon o Trepči, da treba da sedimo i imamo dijalog da se odvojimo od Srbije - upitao je Haradinaj.

Ocenio je i da tzv. Kosovo ne može da prihvati zamrznuti sukob.

- Ali ćemo izaći na referendum za ujedinjenje s Albanijom, imajte na umu ovo. Ne zato što mi tako želimo, već zbog toga što već 20 godina Zapadu dajemo reč da želimo da poštujemo jednu zajedničku viziju da se evroatlantsko Kosovo pridruži EU, ode u NATO, postane član UN, da ga Srbija prizna i ako EU želi da ubedi pet zemalja da nas priznaju, da nas ne bi tako dugo ostavljali.

Srbiju bi bombardovali

Vučić naglašava da bi voleo da čuje odgovor Brisela i ostatka međunarodne zajednice na pretnju koju je uputio Haradinaj.

- Da je neko iz Srbije tako govorio o nekom drugom ujedinjenju na Balkanu gotovo da bi nas bombardovali - navodi predsednik Srbije.

To je izgovorio opasan čovek Ramuš Haradinaj i ako bi bio izabran za predsednika imali biste i vladu i predsednika, kako oni kažu Kosova, za ujedinjenje s Albanijom.

- Mi to prihvatamo kao političku činjenicu na koju ćemo uvek da reagujemo. Stvaranje velike Albanije je pretnja i Srbiji i regionu, Evropi i svetu, ali ne treba uzvraćati. Imaćemo dobar i adekvatan odgovor i građani i o tome ne treba da brinu - zaključuje Vučić.

Četiri države u problemu

Mapa "Velike Albanije", o kojoj maštaju albanski ekstremisti, obuhvata delove Makedonije, Grčke, Srbije i Crne Gore. Osim što prete i zastrašuju, Albanija i tzv. Kosovo kao prvi korak ka ujedinjenju svih Albanaca, uveliko brišu barijere koje ih dele. Primera je mnogo i nijedan nije bezazlen poput brisanja granica, zajedničkih državnih praznika, zajedničke spoljne politike i infrastrukturnih projekata.

Po toj zamisli u njen sastav bi ušli Ulcinj, Plav, Rožaje i Podgorica (Crna Gora), zatim teritorija tzv. Kosova, tri opštine na jugu Srbije (Medveđa, Bujanovac i Preševo), Leskovac, Vranje i Prokuplje, zapadna Makedonija i Skoplje, kao i grčki deo uz Albaniju i Makedoniju, do grada Janjine. Tako bi, recimo, i čuveno grčko ostrvo Krf postalo deo "Velike Albanije".

Planovi Turske pali u vodu, Putin ponovo maestralno odigrao! Više o tome OVDE.

Izvor: objektiv.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA