Najnovije

PENTAGON MENJA STRATEGIJU HIBRIDNOG RATOVANJA: Efikasnija borba sa nižim troškovima i manje rizika

Penzionisani general američke vojske Lojd Ostin, kojeg je predsednik DŽo Bajden izabrao za ministra odbrane, rekao je da ne vidi potrebu za proširivanjem odgovornosti Pentagona za izvođenje operacija u informacionom okruženju i obećao da će razmotriti funkcije ministarstva u ovoj oblasti.

Američka vojska (Foto: US Army)

Sada će Ostin kao ministar redovno procenjivati moći Pentagona u informacionoj sferi, kao i resurse ministarstva i stratešku koherentnost informacionih operacija.

General napominje da je u ovoj oblasti trenutno u toku nekoliko studija sa ciljem da se unesu promene u Strategiju poslovanja u informacionom okruženju iz 2016. godine i pregled stanja informacionog poslovanja u skladu sa zahtevima Zakona o nacionalnoj odbrani. „(National Defense Authorization Act) iz 2020.

Takođe je naveo da je integracija informacionih sposobnosti u uspostavljene zone sukoba poput Iraka i Avganistana „prilično organska, sa dobro podmazanim funkcijama i mehanizmima“, priznajući istovremeno da Pentagon često ne igra vodeću ulogu u teškim situacijama u drugim regionima sveta.

Ostin primećuje da Ministarstvo odbrane SAD ima mnogo alata koji se mogu koristiti za osnaživanje vlade da se suprotstavi uticaju stranih informacija, posebno na društvenim mrežama.

„Verujem da se, koristeći kombinaciju ovih sposobnosti u saradnji sa međuresorskom saradnjom, Pentagon može boriti i sa stranim tehničkim sredstvima i sa spoljnim narativima koje su uvela ta tehnička sredstva“, rekao je Ostin.

Uopštenije, prema penzionisanom generalu, uz pravilno korišćenje ovih sposobnosti, Ministarstvo odbrane „moći će da izvršava svoje zadatke efikasnije, po nižim troškovima i uz manji rizik za američke operativne snage“.

O poslednjem napadu Huta na Rijad pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA