Najnovije

POČINJU PRIPREME ZA RAT SA IRANOM: Američka vojska stiže u velikom broju u Saudijsku Arabiju!

Komandant američke Centralne komande, general Frank Mekenzi je izjavio da se "američka vojska pozicionira i raspoređuje u Saudijskoj Arabiji u očekivanju bilo kakvog sukoba sa Iranom", ističući da postoji prilika za komunikaciju između njegove zemlje i Irana.

Američka vojska. (Foto: Flickr)

U intervjuu za američki portal "Defense One", Mekenzi je objasnio da vojska njegove zemlje "koristi niz luka i vazdušnih baza u zapadnoj pustinji Saudijske Arabije, razvija brojne mogućnosti i poboljšava veličinu i kvalitet vojnog prisustva u Kraljevini, očekujući bilo kakvu moguću konfrontaciju sa Iranom, posebno u svetlu rastućih iranskih vojnih raketnih sposobnosti."

Naglasio je da će "novi aranžmani pružiti priliku američkom vojnom rukovodstvu da premesti na hiljade raspoloživih vojnika u zalivskim državama i druge resurse, uključujući vojne baze u Kataru, Kuvajtu i UAE, kao i da postavi vojsku dalje od dometa iranskih raketa".

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku, general Frank Mekenzi, rekao je da je njegova zemlja "spremna da odgovori" ako ih Iran napadne na prvu godišnjicu atentata na komandanta snaga "Kuds", generala Kasema Sulejmanija.

- Spremni smo da branimo sebe i svoje prijatelje i saveznike u regionu i spremni smo da odgovorimo ako je potrebno - rekao je Mekenzi i dodao, u telefonskom pozivu sa nepoznate lokacije u regionu, "mislim da smo u vrlo dobrom položaju i da ćemo biti spremni, bez obzira na to šta Iranci i njihovi saveznici odluče da učine."

- Ko god je naredio i izvršio atentat na general-potpukovnika Kasema Sulejmanija, mora platiti cenu, a ova odmazda biće neizbežna u bilo kojoj dostupnoj prilici, pa prema tome Sulejmanijeve cipele su časnije od glave njegovog ubice - napisao je iranski ajatolah Ali Hamnei na Tviteru.

Komandant snaga "Kuds" Iranske revolucionarne garde, Kasem Sulejmani i Abu Mahdi al Muhandis, lider iračkih Jedinica narodne mobilizacije, poginuli su 3. januara prošle godine u američkom napadu usmerenom na njihov konvoj u blizini aerodroma u Bagdadu.

Amerika na ivici građanskog rata! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA