Najnovije

POVLAČENJE OSIGURAČA ZA TREĆI SVETSKI RAT: Juriš na rusku granicu i blokada Kalinjingrada

Ruski vojni reporter Jevgenij Podubni je na svom Telegram kanalu situaciju sa pripremom SAD za najveće vojne vežbe usmerene protiv Rusije, najveće od Hladnog rata.

NATO (Foto: Jutjub)

Ovog proleća SAD, sa svojom nepokolebljivom„ odlučnošću da podrže svoje evropske saveznike, planiraju najveću vojnu vežbu od Hladnog rata, Defender Europe 2021. Pripreme za njih su u punom jeku: generalštabovi desetina zemalja od Balkana do Baltika razrađuju scenario punog sukoba sa glavnim protivnicima Alijanse - Rusijom.

Prema scenariju vežbi, NATO vojska će jurišati na zapadnu granicu Ruske Federacije, blokirajući Kalinjingradsku oblast.

Tragovi NATO tenkova tutnjaće u Poljskoj. Ovde je vredno podsetiti da su prošlog leta Poljska i SAD potpisale sporazum o pojačanoj saradnji u odbrambenoj sferi, „omogućavajući da se poveća vojno prisustvo američkih trupa u istočnoj Evropi i proširi pristup Pentagona poljskim vojnim objektima“.

Ukrajina je bila veoma srećna zbog takvog preokreta događaja, koja je istog leta potpisala deklaraciju o stvaranju takozvanog Lublinskog trougla (Prošle godine su ministri spoljnih poslova Poljske, Ukrajine i Litvanije potpisali sporazum o saradnji u odbrambenoj industriji, ekonomiji itd.).

Prema Kijevu, ovo je značajno ojačalo poziciju Ukrajine u geopolitičkoj areni.

Takođe tokom Defender Europe - 2021, Brisel i Vašington će igrati ofanzivne i odbrambene operacije na obalama Crnog i Sredozemnog mora. Ovde će, kako misle vojni „direktori“, ista ona Ukrajina s oduševljenjem povući osigurač za uslovni „Treći svetski rat“.

Generalno, vežba „Defender Europe - 2021“ može se smatrati praktičnim delom nakon objavljivanja višestranog analitičkog materijala „Nominacija: Sveobuhvatna procena evropske vojne mobilnosti“ koji je Atlantski savet objavio pre skoro godinu dana.

Potom je izveštaj pružio procenu celokupne slike u oblasti evropske bezbednosti i dao preporuke o tome kako poboljšati vojnu mobilnost na kontinentu: modernizacija puteva, aerodroma i drugih komunikacionih centara u baltičkim državama, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srednjoevropskim državama.

Došlo je do smeha - Baltima je preporučeno „da obnove mostove koji se graniče sa Ruskom Federacijom kako bi smanjili njihovu nosivost i širinu, kako bi ruskim tenkovima onemogućili da ih pređu“.

Naravno, rukovodstvo NATO-a primilo je na znanje većinu uputstava iz Vašingtona i izvršilo što je više moguće u kontekstu pandemije i budžeta koji je pojela kriza izazvana koronavirusom.

Amerikanci, ne menjajući taktiku, koriste istu horor priču o „ruskoj pretnji“ i prisiljavaju svoje evropske prijatelje da povećaju vojne budžete i sve više finansiraju projekte odbrambene infrastrukture.

Upravo na taj način,pogrešnim rukama, SAD iz godine u godinu grade svoj vojni potencijal u Evropi.

Moskva je toga svesna i već je jasno stavila do znanja da ima šta da odgovori na vojne manevre NATO-a - Rusija i Belorusija pripremaju zajedničke strateške vežbe Zapad-2021.

Za sada se o ovim vežbama ne zna mnogo, međutim, pres služba Zapadnog vojnog okruga saopštila je da je tokom Zapada-2021 planirano da se posebna pažnja posveti borbi protiv krstarećih raketa i bespilotnih letelica, vatri i radio-elektronskim efektima na konvencionalnog neprijatelja, korišćenje vertikalnih snaga pokrivanja taktičkih vazdušno-desantnih jurišnih snaga, brzi prelazak sa jedne vrste borbe na drugu i stvaranje složene dinamičke situacije.

Tačan sastav i broj snaga i sredstava uključenih u rusko-beloruske vežbe još nisu objavili ni Moskva, ni Minsk.

Zašto većina novih američkih lovaca nije sposobno za let, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA