Najnovije

SRPSKI GENERAL: Vojni rok bi trajao 10 nedelja; Ulazak CG i S. Makedonije u NATO menja okolnosti (VIDEO)

„Ako hoćete mir, spremajte se za rat, rekao je neko mudriji od mene i objasnio suštinu odbrane države, jer samo spremnošću vojske i kvalitetnom tehnikom, vi zapravo sprečavate, odvraćate potencijalnog agresora“, kaže gost „Srpskog svijeta i dodaje da su se okolnosti bitno promenile ulaskom Crne Gore i Severne Makedonije u NATO.

Vojska Srbije (Foto: Vojska Srbije)

„Osnovna obuka bi trajala šest nedelja, obuka za VES još četiri nedelje. Tih deset nedelja, vojnici bi bili u strogim kasarnskim uslovima, bez slobodnih vikenda, izlazaka i primanja poseta. Vojska bi trebalo da osposobi borca da koristi osnovnu opremu koju ima na sebi, da koristi svoje naoružanje koje ima, da uspešno gađa, da poznaje mine, inženjeriju, odn. ukopavanje i maskiranje i mora da nauči kretanje na vojištu. Sve to ga čini borcem“, suština je onoga što bi bio zadatak vojnika po ponovnom uvođenju vojnog roka u Vojsku Srbije po mišljenju generala Milorada Stupara, prvog komandanta 72. Brigade za specijalne operacije i načelnika pešadije Vojske Jugoslavje i SCG.

„Posle ove obuke, ko želi, nastavio bi obuku još mesec dana u jedinicama i to je tzv. obuka jedinica. Posle te obuke, može da se aktivira, potpisivanjem ugovora i postaje profesionalni vojnik po ugovoru. Oni koji idu na obuku 10 nedelja, dobijaju tzv. ratni raspored koji je obično ustrojen po teritorijalnom principu. NJega lokalna jedinica može, po potrebi, da zove na vežbu do 25 dana tokom jedne kalendarske godine. E, u ovom segmentu smo manjkavi jer je projektovani broj vojnika sa tzv. ratnim rasporedom do 50.000 ljudi. A mi sada godišnje gubimo dve generacije: one koji navršavaju 60 godina i mlade od 19 godina koji ne odlaze na obuku. U ovom trenutku je stanje redovno, ali će ozbiljna kriza da nastane u periodu 2025.-2030. Zato bismo morali na vreme da se pripremimo i predupredimo eventualne probleme koji mogu da nastanu“, veli gost „Srpskog sveta“ i objašnjava zašto se zalaže za izmeštanje kasarni iz gradova u predrgađa i zašto smatra da unutar kasarni treba da budu montažne zgrade, bez betona.

„Bitno je naglasiti da profesionalna vojska uvođenjem služenja redovnog vojnog roka neće biti ugrožena. Naprotiv, visokoobučeni profesionalci raznim beneficijama, visokom platom, stanom, zaposlenjem supruge, stipendijama, treba dodatno da budu stimulisani“, veli general Stupar i objašnjava da bi budući vojnici, kao i sadšnji, koristili opremu predviđenu tzv. Modelom vojnika za 21. vek, koju u potpunosti proizvodi naša namenska industrija i koji obuhvata sve što je potrebno pešadiji: od tradicionalnog naoružanja, do minobacača od 120 milimetara, kao i potpuni sistem balističke zaštite.

„Po kvalitetu i opremljenosti smo u prvi u okruženju, širem i daljem. A upravo prodajom te opreme drugima, imali bismo sredstva kojima bismo kupovali ono što ne proizvodimo“, decidan je general Stupar i objašnjava da je odbrana zemlje obaveza i čast:

„Ako hoćete mir, spremajte se za rat, rekao je neko mudriji od mene i objasnio suštinu odbrane države, jer samo spremnošću vojske i kvalitetnom tehnikom, vi zapravo sprečavate, odvraćate potencijalnog agresora“, kaže gost „Srpskog sveta i dodaje da su se okolnosti bitno promenile ulaskom Crne Gore i Severne Makedonije u NATO.

„Pored toga, vi imate još jednu okolnost koju moramo veoma ozbiljno da shvatimo. Tzv. Kosovo nagoveštava stvaranje stajaće vojske i uvođenje redovnog vojnog roka. Protiv koga bi ta vojska ratovala? Pa, protiv nas! I, znate šta, ja sam kao čovek, apsolutno protiv prolivanja i jedne kapi krvi, ali kao vojnik ja znam da mi nećemo povratiti KiM dok vojnička čizma ne izađe na granicu i na Košarama ne pobode našu zastavu. S druge strane, znam da jaka vojska i jaka privreda olakšavaju pregovaračku poziciju našim političarima, koji treba da znaju da sposobna, dobro opremljena i obučena vojska za 24 sata može da izađe na našu granicu. Jaka vojska i privreda obezbeđuju i poštovanje , a deluju i odvraćajuće“, rekao je u „Srpskom svijetu“ general Milorad Stupar. U emisiji je moglo da se čuje obilje zanimljivih podataka, analiza i zaključaka.

Šta su ruski bajkeri doneli u Srbiju, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA