Najnovije

AMERIKANCI U LIBIJI OTELI RUSKI PVO SISTEM ''PANCIR''? Prebacili ga u svoju bazu u Evropi

U julu 2020. godine SAD su ukrale u Libiji PVO raketni sistem ruske proizvodnje Pancir-S1, izveštava The Times 28. januara, pozivajući se na sopstvene izvore.

Pancir-S1 Foto: RIA Novosti)

Prema britanskim novinama, raketni sistem PVO uklonjen je sa bojnog polja i trenutno se nalazi u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj. List piše da je „Pancir-S1“ isporučen „zdrav i čist“.

The Times tvrdi da je odgovarajuća operacija izvedena u pozadini strahova da bi sistem PVO mogao doći do krijumčara oružja i koristiti se za uništavanje civilnih aviona.

Prema novinama, američki transportni avion C-17A Globemaster III korišćen je za isporuku Pancir-S1 koji pripada Libijskoj nacionalnoj armiji (LNA), na čelu sa feldmaršalom Halifom Haftarom.

List podseća da je LNA podatke iz sistema PVO dobila preko UAE, koji su ih, pak, kupili od Rusije. Američki list The Drive navodi da je libijski Pancir-S1 postavljen na šasiju nemačkog kamiona MAN SX.

Prema The Times-u, ovaj kompleks za Sjedinjene Države verovatno neće biti od neke vrednosti, jer su imali priliku da proučavaju takve sisteme PVO u UAE. List piše da je Moskva svesna krađe oružja.

Pa ipak,The Drive tvrdi da američka studija sistema Pancir-S1 „može pružiti korisne informacije o trenutnim industrijskim mogućnostima Rusije“. Ovaj list takođe priznaje da se oružje može koristiti u vežbama i u razvoju taktike za dejstva sa opremom potencijalnog neprijatelja.

U junu je Defence Express, pozivajući se na sopstvene izvore, izvestio da su poslednjih godina tokom vojnih sukoba u Siriji i Libiji uništena najmanje 23 kompleksa Pancir-S1 ruske proizvodnje, za šta su, posebno, korišćeni turski dronovi Bayraktar TB2.

Šta dobija ruska mornarica, saznajte OVDE.

Izvor; Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA