Najnovije

RASPRAVA O OBAVEZNOM VOJNOM ROKU: Najavljena ulaganja u odbranu

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je dalja ulaganja u Vojsku Srbije i odbrambeni sistem, kao i značajno povećanje primanja za pripadnike armije tokom ove godine.

Vojska Srbije (Foto: Vojska Srbije)

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je dalja ulaganja u Vojsku Srbije i odbrambeni sistem, kao i značajno povećanje primanja za pripadnike armije tokom ove godine.

"Ove godine slede velika povećanja primanja za vojnike, podoficire i oficire, uz 5 odsto povećanja sa početka godine, biće i dodatnih 10 odsto, ukupno i do 17,6 odsto", rekao je Vučić nakon sastankau domu Garde na Topčideru na kome su predstavljeni rezultati analize stanja funkcionalnih i operativnih sposobnosti Vojske Srbije za 2020. godinu.

Preneo je da su na sastanku kome su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović razmatrane i sve mogućnosti ugroženosti naše zemlje.

Vučić je rekao da se protekle godine radilo na povećanju borbene gotovosti, na kupovini najsavremenijih naoružanja i opreme, od pacinra S1 do značajnih bespilotnih letelica.

Najavio je da će ove godine posebna pažnja biti posvećena formi elektronskog ratovanja, pa će se, osim bespilotnih letelica, raditi i na nabavci radarskih sistema.

Vučić je istakao da je Vojska Srbije uložila veliki rad i trud i na samom početku epidemije koronavirusa, kada je bila jedna od najznačajnijih institucija u prihvatanju naših ljudi iz inostranstva, zbog čega je među njima bilo mnogo zaraženih u prvom talasu.

Naveo je da je prošle godine 16 pripadnika vosjke izgubilo život, kao i još troje od početka ove godine, i izrazio saučešće njihovim porodicama.

"Zadovoljan sam moralom vojske" 

Želimo da pripadnike vojske zadržimo povećanjem primanja, naglasio je Vučić.

"Analizirali smo na sastanku sve mogućno ugrožavanja bezbednosti Srbije i razgovrali o svim geostrateškim i vojnim taktičkim pravicma i delovanjima, zatim koje su borbene grupe koje primaju prvi udar u slučaju agresije na našu zemlju i koliko snaga može da bude spremno u roku od 24 sata, koje su rezerve vojnih sredstava, hrane i drugo", naveo je Vučić.

Predsednik je kazao da je zadovoljan moralom naše vojske, ali da ima još stvari na kojima treba da radimo i da ih ispravimo.

"Naša vojska je faktor stabilnosti i očuvanja mira i odvraćanja za svakog ko želi da napadne nasu zemlju", poručio je Vučić.

Ističe da će biti još velikih ulaganja u naš odmbrameni sistem i vojsku.

"Možemo još mnogo bolje i više, i verujem da ću pre kraja godine moci da kažem da sam zadovoljniji", naveo je Vučić.

Predsednik ističe da je naša vojska svake godine sve jača.

Srbija mora da vodi računa o sebi

Predsednik je rekao da se razgovaralo "o svim mogućim pravcima ugroženosti bezbednosti Srbije" i poručio da u tom kontekstu Srbija mora da vodi računa o sebi.

"Znate kakve probleme imamo na Kosovu i Metohiji, imamo i druge regionalne probleme, uz treću vrstu problema, koji se tiču geopolitičkih razmrica velikih sila, a gde smo mi neretko zemlja oko koje se njihovi interesi sučeljavaju", rekao je Vučić.

U skladu sa tim, Srbija mora da vodi računa o sebi, poručio je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u Domu garde "Topčider".

Vučić: Najveći problem popunjenost Vojske

Predsednik je ukazao na problem vezan za popunjenost vojske, i naveo da je zato važno povećati plate vojnicima kako bi ostali u vojsci.

Vučić je, upitan kakva je popunjenost vojske, rekao da tu ima problema, ali da su brojke vojna tajna.

"Nemamo više problema sa profesionalnim vojnicima kao što smo imali do prošle godine. Imamo problem sa onima oni koji imaju malo niže plate i mogu veće da dobiju na drugom mestu. Sada imate, na primer, dve fabrike u Loznici - Mint i Alijent. Mi dajemo običnom vojniku 45.000 dinara, a prosečna plata u tim fabrikama je 51.000. Zašto bi bio u vojsci kada je tamo mnogo veća plata", rekao je Vučić.

Istakao je da država mora da podigne plate u vojsci kako bi ostali vojnici.

To je, kako je naglasio, najveći problem u vojsci.

"Naoružali smo se, iako je potrebno još dosta da uradimo, ali problem je da vojnici ostanu u vojsci", naglasio je Vučić.

Otvorićemo široku raspravu o obaveznom vojnom roku

Predsednik Srbije da je na sastanku razgovarao i o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka i najavio da će u narednim mesecima biti otvorena široka javna rasprava o tome.

"Razgovraćemo pre donošenja bilo kakve odluke, jer to ima i svoje dobre i loše strane", istakao je Vučić.

Dodao je da je loša strana jer samo obezbeđivanje hrane košta 70 miliona evra, a kada se obezbede i prihodi za vojnike treba dodati još 1,2 do 1,8 milijardi evra.

Dobra strana je, ističe, što se sa vojskom mogu popuniti i oživeti prazna mesta u Srbiji.

Vučić kaže da će već ove godine biti popunjeno nekoliko mesta sa novim jedinicama, u Priboju, Loznici, Beloj Crkvi u Banatu, Pirotu, Negotinu i Surdulici.

Odgovarajući na pitanje do kada će materijalni resursi vojske kao što su zgrada Generalštaba i Vojnograđevinske direkcije propadati, Vučić je rekao: "To je trebalo odavno završiti, prodati bilo kome da napravi elitni prostor, a da vojska iskoristi novac za svoje potrebe".

Rekao je da Ministarstvo odbrane i vojska imaju dobre lokacije gde mogu da naprave nove zgrade Ministarstva, sa većom kvadraturom, da budu svi zajedno, i da celokupni lanac komandovanja imamo na tom mestu.

Stefanović: Proverićemo da li postoje razlike u isplati plata

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da će biti provereno da li postoje ikakve statusne razlike u isplati nadoknade pripadnicima Ministarstva i Vojske Srbije koji su na bolovanje zbog zaraze koronavirusom.

Na pitanje novinara da li je istina da se pripadnicima MO i VS koji su na bolovanju zbog koronavirusa ne isplaćuje pun iznos plate i da im računarski centar odbija pun iznos plate ako im ne dostave izjavu komandanta da su se zarazili na poslu, Stefanović je odgovorio da nema te informacije, da će ih proveriti i to će biti rešeno, ako postoje propusti.

"Moram da proverim sa vojnim zdravstvom da li postoji bilo kakav zakonski osnov koji se primenjuje u tom slučaju, ne bih voleo da sada paušalno odgovorim", rekao je Stefanović.

Ističe da će i taj problem, ako postoji, biti rešen u skladu sa zakonom i da niko neće biti oštećen.

"Proveriću, ako postoji neki od problema videćemo da ljudima izađemo u susret. Učiniću sve što je moguće, a da je zakonito, da možemo da imamo i potpunu nadoknadu materijalnih troškova", rekao je ministar.

I u narednom periodu, dodaje, država će se truditi da svi pripadnici MO i VS imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i da sve vojne medicinske ustanove budu dostupne i vojnim i civilnim licima.

Zašto je Amerika dovedena u stanje pripravnosti, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA