Najnovije

NEMA REŠENJA PREKO KOLENA: Sve veći pritisak za priznanje KiM i federalizaciju BiH

Očekuje nas pritisak da se prizna Kosovo i federalizuje BiH, ali ne zbog proširenja EU, već zbog geopolitičkih interesa zapadne alijanse, ocenio je danas bivši srpski diplomata Zoran Milivojević.

Balkan (Ilustracija: Pixabay)

"Priznanje Kosova i federalizacija Bosne je cilj Bajdenove administracije koja ta pitanja želi da reši što pre i na način koji ogvora zapadnim intersima. Ono što će doneti dinamiku i promeniti stanje u odnosu na Trampovu administraciju to je približavanje Vašingtona i Brisela i Berlina, i davanje zelenog svetla da EU, odnosno Nemačka tu stvar vodi uz punu asistenciju Amerike i na liniji objedinjenog interesa, jer se time rešava i uticaj Rusije i Kine na ovim prostorima", ocenio je Milivojević.

Dodao je da Srbiju očekuje pritisak sa Zapada pod kojim je više od 20 godina, ali uz drugačiju dinamiku.

Stvari su se promenile na svetskoj sceni i to neće moći da se reši "preko kolena" kako neko zamišlja, rekao je Milivojević.

"Problem je u tome što su se stvari promenile, što niti je Srbija ista, niti je svet isti, niti je to moguće rešiti preko kolena. Prema tome, bez obzira na pritisak, jedini model je diplomatija, političko rešenje koje uvažava srpski interes, i ako je neko zainteresovan za mir i stabilnost na ovim prostirima mora to da uvaži nove realnosti", ocenio je Milivojević.

Milivojević je istakao da ni Dejtonski mirovni sporazum nije moguće srušiti tek tako.

"To je ozbiljan međunarodni dokument, i samo izvorni Dejton garantuje mir i stabilnost i povoljan politički ambijent. To je veoma važno, jer smo daleko od proširenja EU. Prema tome, ovde je jasno da je pritisak u funkciji geopolitičkih interesa zapadne alijanske, a ne zato što su evrointegaracije u prvom planu ili nešto što bi išlo nama u korist", zaključio je Milivojević.

On je naglasioda Srbija treba da radi isto što i dosad, odnosno da ne menja politiku insistiranja na diplomatskom rešenju koje bi poštovalo naše interese.

O novom tajnom snimku iz Crne Gore pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA