Najnovije

JERMENSKI GERILSKI ODREDI MOGU DA PREKINU PRIMIRIJE: Ne slušaju Jerevan, nastavljaju borbu (VIDEO)

U Nagorno-Karabahu ne prete ponovna neprijateljstva, međutim, bukvalno uoči početka rada zajedničkog nadzornog centra Rusije i Turske, intenzivirale su se aktivnosti gerilskih formacija i diverzantskih grupa. Baku namerava uskoro da otvori transportni koridor do Nahičevana, a u Jerevanu ponovo razgovaraju o drugoj ruskoj vojnoj bazi.

Nagorno-Karabah (Foto: Jutjub)

Glavna pretnja stabilnosti u zoni sukoba ostaju jermenski gerilski odredi, koji se ne slažu sa uslovima primirja i odbijaju da se povinuju komandi jermenskih oružanih snaga i Odbrambene vojske Karabaha. U ovim uslovima je teško računati na ruske mirovnjake - već je primećeno da je linija kontakta toliko isprekidana da je praktično nemoguće sprečiti uvođenje malih gerilskih grupa od šest do deset ljudi.

Ovo pruža priliku jermenskim gerilcima da široko koriste taktiku „udari i beži“.

Sukob u blizini sela Akaku (Agdam) 27. decembra dobio je najveći odjek. Jermenski gerilski odred od šest ljudi ušao je u bitku sa azerbejdžanskom vojskom.

Sudeći po slici bitke, gerilska grupa je ušla u region Hadrut i napala osmatračnicu - jedan azerbejdžanski vojnik je poginuo, a drugi ranjen. Zatim, u drugoj polovini dana, grupu su pronašli, opkolili i likvidirali Azerbejdžanci tokom sledeće „kontraterorističke operacije“.

Ova ili druga grupa, prethodno viđena na teritoriji koju je Azerbejdžan kontrolisao u blizini sela Dašalti, uspela je da izvede eksploziju automobila oružanih snaga Azerbejdžana, koristeći minu.

Takođe, stizale su informacije o napadu jermenskih odreda na komandu oružanih snaga Azerbejdžana u regiji Zangelan, ali nije bilo zvanične potvrde.

Očigledno je direktor FSB Rusije morao da se uključi u rešavanje situacije. 30. decembra u Moskvi Aleksandar Bortnikov se sastao sa jermenskim i azerbejdžanskim kolegama Armenom Abazjanom i Alijem Nagijevim.

Šefovi bezbednosnih službi odgovornih za bezbednost teritorija u miru moraju da poprave situaciju u svojim zonama odgovornosti. Šef Službe nacionalne bezbednosti Jermenije  da ojača kontrolu nad ilegalno pristiglim Jermenima u Karabahu sa oružjem, a šef Službe državne bezbednosti Azerbejdžana odgovara za suzbijanje nepotrebnih „antiterorističkih operacija“, koje mogu izazvati nastavak neprijateljstava. U cilju preventivnog odgovora dogovoreno je stvaranje direktnog kanala komunikacije između tri službe.

O aktivnostima jermenskih oružanih formacija u Nagorno-Karabahu verovatno se razgovaralo sa šefom Generalštaba Jermenije Onikom Gasparjanom, koji je posetio Moskvu 30. decembra.

Vreme u ovoj situaciji igra protiv jermenske strane. Tokom naredne dve nedelje počeće da funkcioniše zajednički rusko-turski centar za nadzor, koji se gradi u Agdamu. Prema turskom ministru odbrane, operativna grupa koju su činili brigadni general i 35 oficira turskih oružanih snaga već je stigla u Azerbejdžan. Ako se napadi jermenskih gerilaca nastave, Turska će to moći da iskoristi i pređe na uvođenje svog „mirovnog kontingenta“.

Koju novu teritoriju je zauzela azerbejdžanska vojska, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA