Najnovije

MRAČNO UPOZORENJE EKSPERTA: Kosovo jedno od najvećih žarišta Evrope u 2021. godini!

Multipolarnost će na globalnom nivou i u sledećoj godini nastaviti da donosi nove krize, a geopolitički jedno od najvećih žarišta u Evropi u 2021. ostaće Kosovo i Metohija, ocenio je profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Dušan Proroković.

Teroristi (Foto: Jutjub)

- Tzv. Kosovo je zasnovano na nepravu. Ono je ustrojeno da bude nestabilno, da bude stalni izvor nekakvih tenzija, a to se može rešiti samo eliminacijom uzroka, likvidacijom te lažne države - smatra Proroković i dodaje da je o tome iluzorno govoriti zato što na Zapadu ne postoji spremnost da se tako nešto preduzme.

Dodaje da će Srbija morati da nastavi da reguliše te odnose na nekom tehničkom i operativnom nivou koji nije političkog karaktera i yz konstataciju da nije siguran da će to zadovoljiti kosovske Albance i njihove zapadne sponzore, ističe da da drugog okvira za održavanje trenutnog nivoa stabilnosti nema.

Prema njegovim rečima, jedno vreme se mislilo da se taj problem može prevazići članstvom u EU, ali da se sada vidi da ni od tog potencijalnog članstva u EU nema pomoći tako da, smatra, treba tražiti nove modalitete saradnje i održavati ih što je duže moguće.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Proroković ocenjuje da nikome nije u interesu da se taj dijalog prekine i dodaje da EU mora da simulira da neki dijalog postoji.

Oni su posvećeni rešavanju tog problema, a to rešenje je za njih - da Srbija prizna lažnu državu Kosovo, kaže Proroković.

Što se SAD tiče, dodaje, njima takođe odgovara da se nastavi dijalog iz razloga što misle da će u ovoj ili budućoj srpskoj vladi prelomiti nekog od lidera da potpiše konačno taj papir i pusti takozvanu državu Kosovo u UN.

I Rusima odgovara nastavak pregovora jer oni posmatraju ceo taj proces kao nezavršen dok pregovori traju, kaže Proroković i dodaje da su Beograd i Priština prinuđeni da u tome učestvuju čak i kada ne bi imali konkretne razloge.

- Ne vidim da bilo ko želi otvoreno te pregovore da prekine i u tom kontekstu oni će verovatno nastaviti da taljigaju. Biće ih, ne treba očekivati neke velike rezultate, a jedino što može uzrokovati prekid jesu neke oštre unutrašnje krize kao što je ova u Prištini sa padom Vlade - kaže Proroković.

Međutim, dodaje, izbori sami po sebi ne mogu da prekinu pregovore, ali pregovore može da prekine radikalizacija unutrašnje situacije do koje može doći nakon izbora.

Kada je reč o pritiscima na Srbiju, Proroković kaže da ih je bilo i da će ih biti, ali da su u ovom trenutku mnogo manji nego što su bili pre 10 godina, a neuporedivi sa periodom od pre 20 godina.

- Pritisci su nekada bili jači sa istoka, nego sa zapada, a sada živimo u istorijskoj fazi kada su pritisci sa Zapada mnogo jači,nego što je uticaj Kine, Rusije ili Turske - kaže on.

Dugoročno, jedini odgovor na te pritiske je jačanje institucija, navodi Proroković i dodaje da "smo isuviše mali da bismo se bavili kontinentalnim, a kamoli globalnim pitanjima".

Treba prepoznati određene trendove, procese i onda usklađivati svoje interese sa tim", navodi.

Kada su u pitanju krize na globalnom nivou, Proroković podseća da je do eskalacija kriza 2020. godine došlo u Belorusiji, zatim na Nagorno - Karabahu, a i Moldavija se spominje kao primer za sučeljavanje s jedne strane Kine i Rusije i sa druge strane SAD.

- Imamo i nekoliko geopolitičkih žarišta na Balkanu tako da za pretpostaviti je da ono što smo viđali prethodnih godina će se nastaviti ne samo naredne, već u narednim godinama - kaže Proroković.

Dodaje da pored Kosova i BiH ponovo spominje kao tema koja će doći na red međunarodne zajednice, ali smatra da je tamo konfliktni potencijal mnogo manji nego na Kosmetu.

Proroković kaže da postoji i mnogo otvorenih pitanja u Severnoj Makedoniji koja se zaobilazi u izveštajima zapadnih agencija i to, kako kaže, zato što je ta zemlja ušla u NATO.

- Ali, potencijala za unutrašnju destabilizaciju ima - primećuje Proroković i dodaje da je i u Crnoj Gori krhka bezbednosna situacija, kao i da u toj zemlji ima unutrašnjih potresa koji su indukovani pokušajem Mila Đukanovića da nametne Zakon o slobodi veroispovesti.

- U regionu imamo izvorišta potencijalne nestabilnosti, ali ja ne vidim da u ovom trenutku bilo kome od međunarodnih faktora odgovara da tu nestabilnost pojačava i da nas uvede u neku novu fazu jer mnogo toga je na dnevnom redu kada govorimo o sučeljavanju velikih sila, a Balkan nije među prioritetima i nadam se da će tako i ostati - navodi Proroković.

Navodi da je potrebno da svi u regionu održavaju situaciju stabilnom ili je makar takvom prikazuju, a ne da se "guraju" na dnevni red međunaordnih tema jer kako se bude radikalizovao odnos između ključnih aktera međunarodnih odnosa tako će i oni nas stavljati pred sve neprijatnije izbore.

Kakve posledice trpimo zbog Vašingtonskog sporazuma, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA