Najnovije

ŠEŠELJ TVRDI: Postoji treći čovek! U našim očima bio je heroj, a sada ga vrbuju Amerikanci!

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je, gostujući u jutarnjem programu TV Happy, da je Grigorije pristalica unitarne BiH jer mu je obećano da će biti patrijarh bosanske crkve.

Vojislav Šešelj. (Foto: Jutjub)

Kako je lider SRS naglasio u jutarnjem programu, posto je i dokazi da je Grigorije pokušao da osnuje bosansku pravoslavnu crkvu. Kako je BiH nezavisna država, on je pristalica ukidanja Republike Srpske i utapanja u unitarnu BiH i tako je tu sebe video kao patrijarha bosanske pravoslavne crkve.

- Grigorije je imao nameru da bude izabran za mitropolita i zadrži pod svojom kontrolom Eparhiju Zahumsko-Hercegovačku, kao i da rasturi Eparhiju Zvorničko-Tuzlansku i njen najveći deo pridruži mitropoliji. Grigorije je, takođe, tražio da ostale vladike budu podređene mitropoliji, da mu podnose finansijske izveštaje, što mu je najvažnije, a on bi bio jedini koji bi imao direktnu vezu sa vrhom SPC u Beogradu i patrijarhom. To je bio njegov prvi neskriveni pokušaj osnivanja bosanske pravoslavne crkve u kojoj bi on bio patrijarh. NJegove planove i zahteve sprečila je snažna linija unutar SPC koju je tada predvodio patrijarh Irinej - objasnio je Šešelj.

Šešelj je rekao da su odnosi Grigorija i Republike Srpske u početku bili nimalo prijateljski.

- NJega je Dodik napadao i na narodnoj Skupštini, a onda je on Dodika. Neko vreme su bili prijateljski odnosi, a onda je opet došlo do nekog razlaza. 

Pokušaj da se Grigorije dovede na mesto patrijarha podstaknut je posebno od strane Amerikanaca. Šešelj je rekao da bi Amerikanci najradije videli Grigorija na mestu patrijarha ili Irineja Dobrijevića, istočnoameričkog episkopa koji je rođen u SAD.

- Amerikanci imaju svoje kandidate. Pored Grigorija, to su vladika američki Irinej Dobrijević koji je tamo i rođen i više je Amerikanac nego Srbin. Treći kandidat je vladika Joanikije koga pokušavaju da vrbuju preko Dake Davidovića, ali se nadam da će on biti dovoljno pametan da se odupre Davidoviću. Daka ga je vodio u Banja Luku da razgovaraju sa vladikom Jefremom da traže podršku, ali ih je on odbio. Onda su seli sa Dodikom, ali ih je Dodikov sekretar vodio na neko ekskluzivno mesto na ručak. Ja sam i fotografije sa tog ručka pokazivao javnosti - zaključio je Šešelj.

Javio se ruski biznismen i razjasnio zabunu o raskošnoj rezidenciji na obali Crnog mora! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA