Najnovije

PAKISTAN OD TURSKE PRAVI NUKLEARNU SILU? Samo jedna zemlja ovo može da spreči

Sastanak tursko-pakistanske „Grupe za vojni dijalog na visokom nivou“ stvorio je brojne glasine da bi Pakistan mogao u Tursku da prebaci tehnologiju za razvoj nuklearnog oružja. Ovo nije prvi put da se ovo pitanje pojavljuje na međunarodnom dnevnom redu, i to ne bez razloga.

Redžep Tajip Erdogan (Ilustracija: mil.ru/Pravda)

Ovo nije prvi put da su Pakistan i njegov nuklearni program upleteni u skandal visokog profila.

Pakistanski nuklearni naučnik Abdul Kadir Han, kolokvijalno poznat kao "otac projekta obogaćivanja uranijuma" za svoj nacionalni program atomskih bombi, priznao je 2004. godine da je stvorio i upravljao opsežnom mrežom koja je skoro dve decenije snabdevala opasnom tehnologijom. , iskustvo i razvoj za Iran, Severnu Koreju, Libiju i moguće druge zemlje. Uspeo je da stvori najveći ilegalni krug nuklearnog širenja u istoriji.

Pod rastućim pritiskom SAD, administracija Mušarafa uhapsila je naučnika. To je usledilo nakon pružanja konkretnih dokaza da on vodi globalnu mrežu širenja nuklearnog oružja. Abdul Kadir Han je ostao u kućnom pritvoru 5 godina, nakon čega je ponovo dobio slobodu kretanja.

Kompanija za nuklearno gorivo Urenco, koja upravlja nekoliko postrojenja za obogaćivanje uranijuma u ​​Nemačkoj, Holandiji, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, gde je Han ranije radio, optužila ga je za špijunažu.

Razlog za tvrdnje je taj što pakistanski „otac projekta obogaćivanja uranijuma“ nikada nije sprovodio istraživanja u nuklearnom polju, a po obrazovanju je metalurg. NJegov doprinos pakistanskom nuklearnom programu, tvrdi Urenco, jeste krađa nacrta kompanije.

Kada je otkriven krug ilegalnog širenja opasnih tehnologija, međunarodni detektivi otkrili su da je Turska tajni industrijski centar za nuklearno crno tržište.

Prema izveštaju Međunarodnog instituta za strateška istraživanja, turske kompanije su uvozile materijale iz Evrope, proizvodeći delove i otpremajući gotove proizvode kupcima.

Godine 2019. bivši nemački ministar odbrane rekao je da ideja da bi Turska mogla da ima značajan broj centrifuga nepoznatog porekla „ne deluje preterano“.

Nuklearne ambicije Turske

Turska se trudi da stekne nuklearnu tehnologiju od 1960-ih. Ankara je potpisala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja. Međutim, predsednik Redžep Tajip Erdogan ne krije činjenicu da ne prihvata nikakva ograničenja koja nuklearne sile nameću njegovoj državi.

„Neke zemlje imaju nuklearne bojeve glave, a ne jednu ili dve. Ali kažu nam da nemamo pravo da ih imamo. Ne mogu ovo da prihvatim”, rekao je Redžep Erdogan u septembru 2020.

Prema njegovim rečima, Turskoj je potrebna ista zaštita kao i Izraelu: „Izrael nam je blizu, gotovo smo susedi. Takvim oružjem plaše druge narode. Niko ih ne može dodirnuti“.

Erdogan je naglasio da zemlje sa nuklearnim oružjem nemaju pravo da zabrane Ankari da nabavlja slično oružje.

Grčka, koja je sused i suparnik Turske, više puta ju je optuživala za razvoj nuklearnog oružja.

Još 1980-ih grčki premijer Andreas Papandreu rekao je da Ankara i Islamabad sarađuju na stvaranju nuklearne bombe.

Prema izveštajima medija, nemačka obaveštajna služba saznala je da je Erdogan u maju 2010. naredio tajne pripreme za izgradnju objekata za obogaćivanje uranijuma i da je Turska započela proizvodnju žute pogače potrebne za nuklearne programe.

Nuklearna saradnja Turske i Pakistana

Pakistanski ministar odbrane general-potpukovnik Muhamad Hilal Husein sastao se sa zamenikom vrhovnog komandanta turske vojske generalom Selčukom Bajraktarogluom tokom 15. tursko-pakistanskog sastanka Grupe za vojni dijalog na visokom nivou 22. i 23. decembra 2020. godine. To je najveća institucionalna struktura između dve zemlje za odbrambenu saradnju.

Održan je niz sastanaka između visokih predstavnika vojski obe zemlje radi praćenja napretka postignutog na prethodnim sastancima predstavnika odbrane.

Upućeni veruju da su ovi pregovori i diskusije bili samo vrh ledenog brega, jer su deo većeg scenarija za razmenu nuklearne i raketne tehnologije između dve države. U indijskim medijima kruže glasine da je Erdogan lično zatražio od vrhovnog komandanta pakistanske vojske generala Bajve pomoć u nuklearnoj tehnologiji, na šta se Pakistan navodno složio.

Pakistan je jedina muslimanska država sa nuklearnim oružjem na svetu. Rukovodstvo zemlje je pozicionira kao „branioca islamskih nacija“. To je rečeno, Pakistan ima najlošije rezultate u širenju nuklearnog oružja, a Turska je nekada bila proizvodni centar ilegalnih operacija pakistanskog nuklearnog naučnika Abdula Kadira Kana.

Ako Ankara ispuni pretnju sticanjem nuklearnog oružja, postaće prva članica NATO-a koja će se povući iz sporazuma, samostalno nabaviti „apsolutno oružje“ i suočiti se sa ozbiljnim pritiskom međunarodne zajednice.

Pružanje nuklearne tehnologije Turskoj podrazumeva i međunarodne sankcije protiv Pakistana. Ovaj potez će negativno uticati na položaj zemlje, već rastrgane korupcijom i ekonomskim padom.

Ekonomske posledice odluke o prenosu nuklearne tehnologije iz Pakistana u Tursku su takve da ova odluka ne može biti doneta bez odobrenja Kine, budući da će Peking biti primoran da spašava ekonomije svojih partnera u Ankari i Islamabadu kada Zapad započne svoju ekonomsku blokadu. Ova izjava posebno se odnosi na Pakistan, gde je jedina nada za razvoj zemlje kinesko-pakistanski ekonomski koridor. Da li je Kina spremna da počne sa preraspodelom sveta?

Gde Alijev namerava da stvori novu prestonicu Azerbejdžana, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA