Najnovije

DŽOMIĆ: Amfilohije nam je ostavio zavetom da obnovimo Lovćensku kapelu!

Ovih dana je u Crnoj Gori lansirana neistina da treba srušiti Meštrovićev mauzolej na Lovćenu kako bi se na tom mestu obnovila kapela.

Protojerej-Stavrofor Velibor DŽomić. (Foto: )

Piše: Velibor DŽomić

Mitropolija crnogorsko-primorska još od 1972. godine, kada je srušena zavetna crkva Svetog Petra Cetinjskog, zvana Lovćenska kapela, nije odustala od namere i zahteva da se ona obnovi kako bi se ispunila poslednja volja mitropolita Petra II Petrovića NJegoša da u njoj počiva. Blaženopočivši mitropolit Amfilohije se neumorno trudio u tom pogledu. Otišao je pred Boga i ostavio nam je zavetom da obnovimo Lovćensku kapelu i manastir Svetih arhangela na Miholjskoj prevlaci kod Tivta.

Lovćenska kapela je, posle Kosova, najdublje utkana u dušu i pamćenje pravoslavnog naroda u Crnoj Gori. Nimalo ne čudi što je omladina to najbolje osetila, pa je mitropolita na onaj svet ispratila novim lovćenskim zavetom: dogodine na Lovćenu!

Ovih dana je u Crnoj Gori lansirana neistina da treba srušiti Meštrovićev mauzolej na Lovćenu kako bi se na tom mestu obnovila kapela. Lično sam bio svedok kada je pre nekoliko godina mitropolit Amfilohije izašao na Lovćen, i to prvi put posle rušenja lovćenske svetinje. Otišao je kako bi sagledao prostor i po povratku je rekao da je NJegoš utamničen u zindanu i da postoji adekvatno mesto na kome bi se obnovila kapela. Vredi znati da je još komunistička vlast u vreme rušenja Lovćenske kapele donela odluku da se od njenog kamena sagradi identična na Ivanovim koritima, ali ta odluka nikada nije sprovedena iz ideoloških razloga. Kamen od srušene kapele se i danas nalazi na zakorovljenoj gomili na Ivanovim koritima.

Prilike su se promenile i mislim da su se stekli uslovi da se pristupi ispunjenju NJegoševe poslednje volje. Mitropolit Amfilohije je to dubinski osetio i zagovarao rešenje koje neće deliti Crnu Goru. Postoji i dovoljno pravnog osnova da se to i učini.

Ruska ratna avijacija krenula u žestok napad! Prži sve pod sobom! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA