Najnovije

SPISAK FSB: Ako ove dokumente iznesete iz Rusije, postajete strani agent i neprijatelj

FSB Rusije je utvrdila spisak podataka iz oblasti vojnih i vojno-tehničkih delatnosti koji ne pripadaju državnoj tajni, ali koji se, ako se prenesu drugim državama ili strancima, mogu koristiti protiv bezbednosti Rusije. i lica koja namerno prikupljaju takve podatke za stranog kupca mogu se prepoznati kao strani agenti.

FSB (Foto: FSB)

Naredba FSB, kojom se odobrava ovaj spisak, objavljena je na zvaničnom portalu agencije. Nacrt naloga predstavljen je u julu ove godine.

Spisak se sastoji od 60 stavki. Posebno sadrži informacije o procenama i prognozama razvoja vojno-političke i strateške situacije; informacije o raspoređivanju Oružanih snaga i jedinica struktura moći; podaci o moralnoj i psihološkoj klimi u ruskoj vojsci; informacije o metodama borbene obuke vojnika.

Takođe, na spisku su informacije o rezultatima istraživačko-razvojnog rada na stvaranju i modernizaciji naoružanja, vojne i posebne opreme; podaci o upotrebi kvantnih tehnologija i veštačke inteligencije u stvaranju novog naoružanja i posebne opreme (sa izuzetkom informacija sadržanih u javnom domenu); informacije o radu centara državnog sistema za otkrivanje, sprečavanje i otklanjanje posledica kompjuterskih napada; podaci o uvozu proizvoda dvostruke namene koji se, između ostalog, koriste za obezbeđivanje odbrane i bezbednosti zemlje.

Veći deo spiska odnosi se na Roskosmos. Kako sledi iz dokumenta, podaci koji ne spadaju u kategoriju državnih tajni uključuju podatke o finansijskom stanju Roskosmosa i prognoze finansijskog i ekonomskog razvoja, podatke o problemima, uključujući finansijske i ekonomske, koji dovode do ograničavanja razvoja državne kosmičke korporacije.

Osim toga, naspisku su i informacije o tehničkom stanju svemirskih raketa i zemaljske infrastrukture, kao i planovi za njihov razvoj. Tu su i podaci o razvoju i implementaciji inovacija i tehnologija nove generacije u svemirskoj tehnologiji, uključujući nove fizičke principe, informacije o uvođenju svemirskih tehnologija u interesu odbrane i bezbednosti zemlje, informacije o razvoju nuklearne energije, uključujući stvaranje interorbitalnih tegljača.

Naredba FSB -a pripremljena je, između ostalog, u skladu sa delom 1 člana 2.1 Federalnog zakona "O merama uticaja na osobe umešane u kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, prava i sloboda građana Ruske Federacije" ( takozvani zakon o stranim agentima).

Prema ovom članu, lice se može priznati kao strani agent ako u Rusiji u interesu strane države, međunarodne ili strane organizacije, stranih državljana ili lica bez državljanstva namerno (pod pritiskom, za novac ili bilo kakvu pomoć) prikuplja informacije iz oblasti vojnih i vojno -tehničkih aktivnosti Rusije, a koje, ako ih primi strani izvor, mogu da se koriste protiv bezbednosti Rusije (u odsustvu znakova zločina predviđenih članovima 275. ("Izdaja domovine") i 276 („Špijunaža“) Krivičnog zakona Ruske Federacije). U skladu sa delom 2 istog člana 2.1, lice čije aktivnosti potpadaju pod navedene karakteristike mora podneti zahtev za uključivanje na listu pojedinaca koji obavljaju funkcije stranog agenta.

Kako su republike Donbasa postale jedna teritorija, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA