Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA PRAVDU: Bankrot na kineski način

Mnogo hvaljeni kineski model državnog upravljanja ekonomijom ne doživljava svoje najbolje dane i u najskorije vreme može se pokazati da Kinu očekuje veliki finansijski kolaps. Za takvu pretpostavku postoji više razloga.

Pajović (Foto: Jutjub)

Piše: Ivan Pajović

Svet je 2008. godine ušao u veliku ekonomsku krizu koja je uzrokovana hipotekarnom krizom i padom jedne od najvećih investicionih banaka SAD Lehman Brothers. Ova banka emitovala je hipotekarne kredite u visini od oko 80 milijardi dolara, a da je pritom raspolagala kapitalom od oko svega 22,5 milijardi dolara. Neki stručnjaci bi rekli da takav slučaj nije retkost, međutim pad cena nekretnina do 5% dovelo je banku do gubitka svih aktiva, to jest do potpunoga kraha. Usledio je domino-efekat u kom su se rušile i druge sfere ekonomije koje su bile povezane sa ovom bankom. Treba naglasiti da je banka Lehman Brothers uspela da proda veći deo svojih aktiva drugim zainteresovanim kompanijama kada je već objavila bankrot, premda to nije sprečilo krah. Glavni razlog bankrota leži u činjenici da je banka godinama prikrivala realno stanje svog računovodstva.

Slična situacija danas se događa u Kini, doduše ne sa bankom, već sa jednom od najkrupnijih građevinskih korporacija Evergrande Group. Kriza iz 2008. godine povezana sa padom tržišta nekretnina i eksplodiralim mehurom banke Lehman Brothers neverovatno liči na ono što se trenutno događa u Kini.

Druga po veličini građevinska korporacija Evergrande Group našla se na granici bankrota iz razloga nemogućnosti servisiranja svojih dugova. Svota koju je korporacija pozajmila od investitora, banaka i isporučioca građevinskog materijala visoka je oko 300 milijardi dolara. Kineska cenralna banka je još 2018. godine stavila ovu korporaciju na vrh spiska kompanija koje predstavljaju rizik za celokupni finansijski sistem Kine. 

Godinama je Kina imala ogroman finansijski rast, što je uticalo na razvoj mnoštva lokalnih kompanija koje su se bavile najrazličitijim delatnostima, od proizvodnje gedžeta do kosmičkih šatlova i satelita. Jedan od najkrupnijih segmenata ekonomije Kine predstavljaju upravo nekretnine, što je sasvim logično, imajući u vidu ogroman broj ljudi kojima je potreban stambeni i poslovni prostor. Građevinarstvo čini vodeću granu kineske ekonomije i čini čak oko trećine ukupnog BDP-a Kine, a Evergrande Group zauzimala je lavovski deo tog tržišta, zbog čega je danas je u celoj Kini zamrznuto skoro milion ipo građevinskih objekata. Sa početkom kovid-krize prodaja nekretnina je naglo opala, pa su prihodi kompanije pali čak za 90%. Podaci za avgust govore da je prodajna cena nekretnina u zemlji opala za 20%, što je najveći pad od aprila 2020. godine. Ovakva situacija nije dovela samo kompaniju u situaciju da ne može servisirati svoje dugove prema poveriocima, već ostavlja i milione investitora bez ičega, budući da njihove nekretnine mogu ostati nesagrađene. Sve ovo dovelo je do demonstracija ispred glavnog sedišta kompanije u Hong Kongu, na kojima su nezadovoljni investitori zahtevali povraćaj svojih ulaganja. 

U momentu bankrota Lehman Brothers, u toj banci je radilo oko 26.000 ljudi, dok u kineskoj kompaniji Evergrande Group zaposleno je četiri miliona ljudi, što znači da svi oni u jednom momentu mogu ostati bez zaposlenja. Ali nisu samo investitori i zaposleni ugroženi ovom bankrotom, već i druge banke kod kojih se kompanija zaduživala, kao i isporučioci građevinskog materijala koje je naručivala. Takva situacija pravi domino efekat kod drugih kompanija koje takođe neće moći da servisiraju svoje obaveze i dugove prema trećim licima, tako da se lavina može obrušiti na celu ekonomiju i to ne samo na kinesku. Rukovodstvo kompanije pokušava da se izvuče iz situacije rasprodajom suvišnih aktiva, premda je uspešnost takvog rešenja pod znakom pitanja. Svesni toga, u kompaniji Evergrande Group upravo se pripremaju za objavu bankrota. 

U ovu krizu moguće je da će se umešati centralne vlasti Kine, budući da lavina može uništiti i druge građevinske firme, a time uništiti već pomenutu trećinu BDP-a zemlje i izazvati ogromno nezadovoljstvo stanovništva. Takođe, ova kriza čini da se kinesko tržište pretvara u toksično i visokorizično mesto za strane investitore.

Sa raznih strana čuju se zastrašujuće informacije o realnom stanju kineske ekonomije. Blumberg iznosi podatke da Kina može lako postati ekonomska pustinja, a da je Svetska banka pod pritiskom godinama svesno preuveličavala ekonomske pokazatelje Kine, što znači da je investicioni rejting Kine značajno niži nego što se to javno objavljivalo. 
Skandali ovog tipa izazivaju sumnju da li je baš sve kako treba u kineskoj ekonomiji koja je pod maksimalnom kontrolom države. Takođe, videće se da li svetska ekonomija može podneti kineski bankrot tako velikih razmera. 

Tekst je pisan isključivo za portal Pravda, prenošenje je zabranjeno bez saglasnosti redakcije.

Prošlu kolumnu Ivana Pajovića pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA