Najnovije

UPOZORAVA RUSIJA: Pripajanje Kosova radi stvaranja „velike Albanije“ razorilo bi mir na Balkanu!

Ambicije Albanije da proširi teritoriju zemlje predstavljaju rizik po mir na Balkanu, prekidajući decenije relativne stabilnosti nakon žestokih sukoba nakon raspada Jugoslavije, saopštila je Moskva.

Šiptarska zastava. (Foto: Jutjub)

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u nedelju se obrušila na komentare albanskog premijera Edija Rame u vezi sa potencijalnom unijom zemlje sa Kosovom, koje se otcepilo od susedne Srbije 2008. godine. Prema rečima Zaharove, to je u suprotnosti sa dugogodišnjom rezolucijom i može povećati tenzije u regionu.

„Smatramo izjavu premijera o ujedinjenju Albanije i Kosova apsolutno neprihvatljivom. Promovisanje planova za stvaranje `velike Albanije` u velikoj meri je u suprotnosti sa odredbama Rezolucije SB UN 1244 i podriva stabilnost u regionu”, rekla je ona dodajući da „računamo na adekvatnu reakciju zapadnih čuvara projekta `državnosti Kosova` na ovu očiglednu provokaciju".

Rama je u subotu objavio da je njegov glavni cilj tokom političke karijere konačno ujedinjenje Albanije i Kosova - težnja za koju je Moskva saopštila da će prekršiti sporazume između zemalja u regionu.

"Posebno je čudno čuti da se kršenje temeljnog dokumenta za kosovsko rešenje proglašava ključnim ciljem političke karijere lidera jedne od zemalja regiona Balkana", dodala je Zaharova.

Danas je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao da će zemlja početi da dobija najnovije naoružanje i opremu iz Rusije za vojne i policijske snage. Ne ulazeći previše u detalje o konkretnom naoružanju koje bi se uvozilo iz Rusije, Vulin je ipak priznao da će odbrana Srbije "postati mnogo jača".

U septembru je srpski predsednik Aleksandar Vučić rekao da se očekuje da će vojne isporuke iz Rusije stići do kraja godine, uključujući modernizovane protivoklopne i protivavionske sisteme.

Napetosti između Beograda i Prištine ponovo su se zaoštrile u septembru, što je dovelo do toga da je Moskva pozvala NATO da pojača i deeskalira situaciju. Previranja u regionu su stalna od kada je Kosovo 2008. proglasilo nezavisnost od Beograda, koji potez ne priznaju Moskva ni veći deo sveta. Međutim sukobi su ponovo eskalirali nakon što su zvaničnici na Kosovu zabranili ulazak automobilima sa srpskim tablicama, primoravajući vozače da plaćaju privremene registracije.

Danas, nekoliko nedelja nakon što su napetosti došle do tačke ključanja, Srbija je saopštila da se neće pridružiti NATO-u niti podržati antiruske sankcije iz bloka predvođenog SAD-om.

„Srbija nikada neće podržati sankcije Rusiji ili antirusku histeriju. Istorija je pokazala da je svaka rusofobija takođe srbofobija“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Vulin u intervjuu, dodajući da „sve dok Srbijom upravlja predsednik Vučić i dok sam ja u bezbednosnim strukturama, Srbija neće postati članica NATO-a, i mi ćemo se vrlo strogo brinuti o održavanju naše vojne neutralnosti".

Putin zahtevao da Erdogan odmah povuče turske trupe iz Idliba! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA