Najnovije

AMERIČKI RATNI ZLOČINCI PRED LICEM PRAVDE: Sudiće im se za nedela počinjena u Donbasu

Američko ministarstvo pravde i FBI istražuju umešanost sedam Amerikanaca u ratne zločine u Donbasu.

Bataljon Donbas (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Svi su se borili na strani Kijeva. U centru istrage je Krejg Lang, koji se takođe traži za ubistvo na Floridi, izveštava Bazfid NJuz.

List pišr da Ministarstvo pravde i FBI istražuju aktivnosti grupe od sedam američkih militanata, uključujući Langa, u skladu sa saveznim statutom o ratnim zločinima.

Američke vlasti sumnjaju da su, dok su bili u Donbasu, Lang i drugi članovi grupe zarobili civile, pretukli ih i potopili tela u vodu. Lang je, prema podacima Ministarstva pravde, možda čak ubio neke od njih i zakopao ih u neoznačene grobove.

Bazfid NJuz je razgovarao sa 24-godišnjim Daltonom Kenedijem iz Severne Karoline i 24-godišnjim Dejvidom Klementom iz DŽordžije, koji su svedočili federalnim agentima. Protiv njih i još nekoliko muškaraca, Ministarstvo pravde i FBI pokrenuli su istragu.

Veruje se da su se, kada su Lang i još dva Amerikanca stigli u Ukrajinu, pridružili redovima Desnog sektora. Grupe za ljudska prava optužile su militante iz Desnog sektora za napade i brutalno premlaćivanje civila i zarobljenih ustanika u Donbasu.

Svi ovi ljudi bili su povezani sa Langom, koji je neko vreme služio u Oružanim snagama Ukrajine, pa znaju neke detalje njegovih akcija. NJihove navodne uloge u počinjenju ratnih zločina variraju, a Bazfid NJuz je saznao da neki od njih nisu ni bili prisutni kada su zločini počinjeni.

Ministarstvo pravde SAD, na osnovu video i fotografskih dokaza, kao i intervjua sa nekim od Langovih američkih dobrovoljaca, u dokumentima navodi da je upravo Lang bio glavni podstrekač mučenja zatvorenika na istoku Ukrajine.

Zvaničnici FBI -a i Ministarstva pravde rekli su da ne potvrđuju niti negiraju postojanje istrage koja je u toku.

Krejg Lang se borio u „Desnom sektoru“ i služio po ugovoru u ukrajinskoj vojsci. U SAD optužen je za dva zločina - ubistvo s predumišljajem bračnog para i plaćeničku aktivnost.

O najavi novog krvoprolića u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA