Najnovije

BOSNA PUCA NA POLA: Samostalna Republika Srpska u okviru Dejtona

Ukazom predsednice Željke Cvijanović u Republici Srpskoj od srede ne važe izmene krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici. Istovremeno, ona je potpisala i ukaz o proglašenju zakona o dopunama krivičnog zakona RS u kojem se zabranjuje omalovažavanje Republike Srpske.

Republika Srpska (Foto: Vlada Republike Srpske)

Sutra će se znati da li je upravo zbog ovih odrednica novog Krivičnog zakona RS, sednica Predsedništva SDA zakazana upravo u Banjaluci, gde će prisustvovati i šef te stranke Bakir Izetbegović. Informaciju o sednici saopštio je delegat Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS Alija Tabaković, a Izetbegović u glavnom gradu RS nije bio još od 2015. godine, pa analitičari ovakav potez ocenjuju kao direktan pokušaj novog međuetničkog zaoštravanja unutar Bosne.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti DŽevad Galijašević kaže da najava sednice Predsedništva SDA u Banjaluci pokazuje da Bakir Izetbegović tek sada shvata koliko je situacija ozbiljna.

Samostalni u okviru Dejtona

– Izgleda da se Bakir probudio i shvatio da Srpska neće “šapatom pasti” i prihvatiti vlastito urušavanje mirno i bez otpora. Srpska praktično nema izbora i mora da se bori. Bakir tek sada shvata da ovo nije igra nego politički proces u kome Republika Srpska odlučno, i po svaku cenu, brani svoju ustavnu poziciju i slobodu srpskog naroda. I da je pri tome spremna na političke žrtve i moguće sankcije – ističe Galijašević.

Državni vrh RS ponavlja da ne odustaje od programa “Samostalna Srpska u okviru dejtonske BiH”. Narodna skupština RS do kraja ovog, ili početkom sledećeg meseca trebalo bi da izglasa čitav set zakona s kojima će se faktički Srpskoj vratiti sve one nadležnosti koje su prethodno prenete na BiH, uključujući kontrolu granica i formiranje sopstvenih oružanih snaga.

Kritičan trenutak

Za to vreme, vodeće opozicione parlamentarne stranke upozoravaju da takvi predlozi “vode srpsku u izolaciju i otvorene konflikte”. Upravo ovo tvrdi Partija demokratskog progresa (PDP) koja se već odredila da neće podržati nijednu političku inicijativu ili predlog koji za “Srpsku predstavlja put u neizvesnost i može ugroziti njen mir i stabilnost”. I predsednik SDS, Mirko Šarović smatra da Bosna ulazi u kritičan trenutak, ali da o sudbini RS ne bi smeo da odlučuje samo jedan čovek.

– Ta retorika je loša, pogubna, opasna i nije pravi put za Srpsku – ocenio je Šarović i dodao da će opozicija u RS pokušati da bude glas razuma.

Stroge kazne

“Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, biće kažnjen kaznom zatvora do tri godine”, piše u zakonu u kom se preti kaznom od šest meseci do pet godina svakom ko ubuduće RS ili njen narod nazove “agresorskim ili genocidnim”. Takođe se precizira da ukoliko ovo počini osoba iz neke institucije ili službeno lice, biće kažnjena zatvorom od dve do 10 godina.

Potrebno nam je jedinstvo

Analitičari iz RS dvojako tumače poslednje događaje, ali i činjenicu da je malo toga ostalo od početnog jedinstva političkih partija nakon donošenja Inckovog zakona i spornih odluka Ustavnog suda BiH.

Profesor ustavnog prava iz Banjaluke, dr Milan Blagojević upozorava upravo na tu opasnost.

– Kada bi postojalo jedinstvo srpske vlasti i opozicije, kojeg nema, o ključnim državnim pitanjima srpskog naroda i RS, neprimenjivanje Inckovog zakona bio bi važan korak ka uspostavljanju vladavine prava koji isključuje nasilje OHR, ali i znak samostalnosti RS i njene spremnosti i sposobnosti da se otcepi. Ovako, u odsustvu tog preko potrebnog jedinstva, najava samostalnosti RS biće neizvodljiva jer za to moraju postojati čvrsto jedinstvo i odlučnost svih ključnih srpskih političkih snaga – upozorava profesor Blagojević.

Zakoni RS važe za sve

U Ukazu predsednice Republike Srpske stoji da proglašava zakon koji je Narodna skupština RS usvojila na 20. posebnoj sednici održanoj 30. jula 2021. godine.

U članu 1. tog zakona navodi se da se “odluka visokog predstavnika neće primenjivati na teritoriji RS”. U članu 2 da “nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika”, dok se u članu 3 precizira da će “zakon RS stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS”.

Prethodno, Ustavni sud Republike Srpske krajem septembra je utvrdio da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povređen zakon o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, koji je usvojila Narodna skupština RS.

Ustavni sud RS takođe je utvrdio da vitalni nacionalni interes Bošnjaka nije povređen ni dopunama Krivičnog zakona RS, kojim se predviđaju zatvorske kazne za one koji RS nazivaju genocidnom i agresorskom tvorevinom. Naime, ustavni sud RS je zaključio da se ovi zakoni “jednako odnose na sve građane”.

Kako svi klijenti SAD propadaju zbog korupcije, saznajte OVDE.

Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA