Najnovije

KO SU GURKE KOJE SU STIGLE KAO POJAČANJE KFORU? Bili u Prištini 1999 godine, a koriste se kao Legija stranaca u ratnim zonama

Snage Kfora na Kosovu pojačane su Prvim kraljevskim bataljonom Gurki, elitnom jedinicom Vojske Velike Britanije.

Gurke (Foto: Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva)

Postavlja se pitanje, ko su zapravo Gurke, i da li su slučajnost što su u ovom osetljivom momentu na Kosovu. Odgovor na to pitanje dao je Zoran Anđelković, predsednik privremenog izvršnog veća Kosova:

- Ja znam za Gurke dobro, oni su bili zaduženi za deo Prištine 1999 godine, to su specijalci iz Nepala, oni se koriste kao Legija stranaca, oni se šalju u opasne, ratne zone. Ne mislim da su Gurke slučajno tu, to povežite sa saopoštenjem KFOR-a. Niko im nije tražio da izdaju saopštenje da prate spovođenje "kosovskog zakona", u isto vreme kada Žozep Borel je rekao da Priština remeti mir. Engleskoj ne odgovara da se pokaže da EU može da reši neki problem - rekao je Anđelković.

Gurke pored toga što čine elitne delove britanske vojske, čine i deo indijske. Gotovo 28.000 kandidata svake godine se međusobno takmiči za samo 200 mesta koje imaju Gurke u britanskoj vojsci. Sa prosečnom visinom od 160 centimetara, svako naivan će pomisliti da je Gurka vojnik neprijatelj kog je lako savladati.Ali, svako ko je sreo njihovu trupu pod motom "bolje umreti nego biti kukavica" u borbi, zna da njihova veličina ne znači apsolutno ništa, objavili su svojevremeno beogradski mediji.

Gurke, koje još nazivaju i britanskim dobrovoljcima kao i sinovima Himalaja kao vojna jedinica imaju zaštitni znak - kukri nož.

Haos na KiM je dobro isplaniran kaže Šešelj. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA