Najnovije

RUSIJA ODBRUSILA ŠIPTARIMA: Širite propagandu!

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja optužio je prištinske vlasti da šire propagandu Prištine o napretku i multietničnosti, koja se ne slaže sa realnošću i onim što se tokom prošlog meseca dešavalo.

Vasilij Nebenzja. (Foto: ria.ru/pravda.rs)

– Vatrene reči neće promeniti činjenice… Zabrinuti smo zbog razvoja situacije na severu Kosova – rekao je ruski ambasador pri UN Nebenzja, koji je rekao da je akcija kosovskih specijalaca i oklopnih vozija rezultirala ljudskim žrtvama.

Optužio je kosovske vlasti da su šok-bombama, suzavcem i vatrenim oružjem zaplašivali lokalne Srbe kako bi ih isterali sa Kosova.

Ruski ambasador je pozvao EU da utiče na strane da ispune svoje obaveze proistekle iz dosadašnjeg toka pregovora, te naveo da se Rusija zalaže sa rešenje prihvatljivo za obe strane i zasnovano na međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244.

Protivimo se primanju Kosova u međunarodne organizacije, rekao je ruski ambasador, navodeći da kosovske vlasti još uvek nisu procesuirale krivce za napad na ruskog službenika UNMIK-a pre nekoliko godina.

Nebenzja je, istovremeno, rekao da se Moskva protivi ukidanju ili promeni misije UN na Kosovu, navodeći da su izveštaji UNMIK-a od velike važnosti za realno sagledavanje stanja na Kosovu.

Kina protiv ukidanja UNMIK-a

Kina upozorila da je jednostrana akcija prištinskih vlasti dovela do povećanih tenzija i pozvala na nastavak dijaloga.
– Kina smatra da Rezolucija 1244 predstavlja pravnu osnovu za pronalaženje rešenja… Svaki iskorak iz ovog okvira predstavlja korak unazad u tom procesu – rekao je kineski diplomata Geng Šuang.

Kineski diplomata je upozorio na porast etnički motivisanog nasilja na Kosovu, posebno usmerenog protiv Srba, te istakao važnost da Savet bezbednosti “zadrži pažnju” na Kosovu.

– Uloga UNMIK-a još uvek veoma važna… Podržavamo nastavak pružanja odgovarajuće pomoći UNMIK-u kako bi ova misija mogla da nastavi sprovođenje mandata koji joj je poveren – rekao je kineski diplomata.

“SAD za ukidanje UNMIK-a”

SAD ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod okriljem EU, navodeći da razgovori predstavljaju najbolji način za prevazilaženjem problema, rekao je američki predstavnik u Savetu bezbednosti UN.

UNMIK je ispunio zadatak koji mu je prvobitno definisan zadatak i treba da počnemo dijalog koji će voditi ka okončanju ove misije, rekao je američki diplomata.

– Razočarani smo što naši raniji pozivi usmereni ka ukidanju UNMIK-a nisu naišli na razumevanje – rekao je amrički diplomata, navodeći da Vašington “traži da se načini plan usmeren ka gašenju misije UN na Kosovu”.

EU srpskoj deci: Moraćete da me zavolite! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA