Najnovije

DA LI TO MOŽE DA SE PLATI? Pentagon nudi odštetu porodicama ubijenih civila u Avganistanu!

Pentagon je ponudio za sada neodređeni iznos novca, kao gest saosećanja za porodice 10 civila koji su ubijeni u napadu američkih bespilotnih letelica u Avganistanu tokom avgusta, u poslednjim danima pre nego što su se američke trupe povukle iz zemlje.

Američka vojska. (Foto: army.mil)

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da se obavezalo na "isplate saučešća", pored toga što sarađuje sa američkim Stejt departmentom u podršci članovima porodica koji su zainteresovani za preseljenje u SAD, prenosi Rojters.

- U napadu su nastradale nevine žrtve koje nisu snosile nikakvu krivicu i nisu bile povezane sa islamskom državom Horasan (ISIS-K) i bile pretnja američkim snagama - naveo je portparol Pentagona DŽon Kirbi.

U vazdušnom udaru američke vojske dronom u Kabulu krajem augusta, ubijeno je desetoro civila, među kojima sedmoro dece, a SAD su se tada izvinile zbog događaja koji je Pentagon nazvao "tragičnom greškom".

Visoki američki zvaničnici izjavili su da je meta napada, koji je izvršen 29. augusta, dok su strani vojnici završavali poslednju fazu povlačenja iz Avganistana, bio bombaš samoubica Islamske države, za koga se verovalo da će izvršiti napad na aerodrom u Kabulu.

Skoro odmah posle napada pojavili su se izveštaji da su u udaru dronom poginuli civili, među kojima i deca.

Napad je izveden tri dana nakon što je bombaš samoubica Islamske države ubio 13 američkih vojnika i više avganistanskih civila koji su se okupili ispred aerodromskih ulaza u Kabulu, u očajničkom pokušaju da obezbede mesta na letovima za evakuaciju, nakon što su se avganistanske snage podržavane od SAD raspale i talibani došli na vlast.

Bošnjaci i Hrvati udarili na srpski narod u Bosni i Hercegovini! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA