Najnovije

EPS ne može da obezbedi struju zbog leda

BEOGRAD - Javno preduzeće Elektromreža Srbije nastavlja borbu za normalizaciju snabdevanja električnom energijom istočne Srbije i saniranju posledica havarija koje su u toj oblasti izazvale ledene kiše i olujni vetrovi, saopštilo je večeras to preduzeće.
EPS (Foto: JuTjub)

EPS (Foto: JuTjub)

"Sve raspoložive ekipe Elektromreže Srbije iz cele zemlje neprekidno su na terenu i ulažu poslednje atome snage kako bi se sanirale posledice havarija koje su po istočnoj Srbiji izazvale ledene kiše i olujni vetrovi. Zbog katastrofalnih vremenskih uslova, životi članova ekipa JP EMS su ugroženi, ali borba ni u jednom trenutku ne prestaje", navodi se u saopštenju. JP EMS dodaje da pomoć pružaju i brojna preduzeća sa kojima sarađuje, usmerivši svoje resurse kako bi se sprečila humanitarna katastrofa koja preti stanovnicima istočne Srbije. "Radimo zajedno sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, koji nam pruža podršku u borbi za normalizaciju stanja u tom delu zemlje", navodi JP EMS. Za podizanje havarijskog stuba broj 132 na DV 128/3 Majdanpek 3 - Neresnica je angažovano 20 radnika iz EMS-a (Pogon Bor, Pogon Kruševac, Pogon Novi Sad i Pogon Valjevo), četiri montera iz PD Elektroistok Izgradnja i četiri montera iz Energomontaže, a ukupno 28 montera i četiri inženjera će tokom noći podići taj stub. Za ponovni pregled DV 177 Bor 2 - Majdanpek 2 za sutra u 5.00 sati ujutru angažovano je 54 montera iz svih Pogona. JP EMS navodi i da u ovoj oblasti neprekidno pada ledena kiša i ponovo se stvara ledeni omotač. Brojni zaposleni angažovani su i na drugim dalekovodnim pravcima, dodaje se u saopštenju. Zaposleni JP EMS koriste i montažno-demontažne dalekovdne stubove za havarijske situacije kako bi se stanovništvu što pre obezbedilo normalno snabdevanje strujom, ali je otežavajuća okolnost to što je vremenska nepogoda oštetila stubove na čak tri dalekovodna pravca i što ledena kiša i dalje pada, zaključuje JP EMS. Građani Majdanpeka su od juce bez struje, a danas nisu uspela tri pokušaja da se omogući snabdevanje iz pravca Bora, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić. Antić je, za televiziju B92, rekao da napori radnika Elektromreže Srbije (EMS) traju ceo dan da uspostave stabilno snabdevanje Majdanpeka strujom i čine ogroman trud da poprave srušeni dalekovod i zamene transformator u gotovo nemogućim uslovima, na nepristupačnom terenu i uz ledenu kišu. Oko 17 sati nije uspeo treći pokušaj radnika EMS-a da uspostave snabdevanje Majdanpeka strujom preko Bora, objasnio je ministar i dodao da je juče krenulo prevoženje havarijskog transformatora iz Beograda na to područje i njegova montaža traje skoro čitav današnji dan. Antić je rekao da ovo što se desilo u Majdanpeku apsolutno nema veze sa spremnošću EMS-a u redovnim uslovima, jer ovo je bila vanredna situacija. Opština Majdanpek je bez struje 24 sata a zato i dalje nema ni grejanje ni vodosbdevanja, izjavio je danas Tanjugu predsednik te opštine Majdanpek Dejan Vagner. Predsednik te opštine Dejan Vagner rekao je Tanjugu da je uz pomoć agregata rešen problem sa električnom energijom u Domu zdravlja zdravlja i lokalnoj bolnici.
Pročitajte još:Sutra štrajk taksista, očekuje se kolaps saobraćaja u Beogradu!
Vagner je u telefonskoj izjavi Tanjugu naveo i da je najveći problem nedostatak grejanja jer je na centralni toplovod, koji ne radi zbog nedostataka struje priključeno oko 5000 korisnika. On je rekao i da zbog nedostaka struje nema ni vode a da još uvek nema preciznih informacija nadležnih kada bi moglo da se uspostavi snabdevanje električnom energijom. Vagner je dodao i da su prodavncie u Majdanpeku dobro snabdevene i hranom i vodom i da ne bi trebalo da bude većih problema. Prema njegovim rečima, opštinske strukture su u stalnoj komunikaciji sa nadležnima iz republičkih preduzeća i građanima. Deo stanovništva na području opštine Majdanpek ostao je juče oko 17 sati bez napajanja eletričnom energijom, jer je zbog jake ledene kiše došlo do ispada dva dalekovoda. Na području Majdanpeka fiksna telefonija gotovo da ne radi a u popodnevnim satima proradila je mobilna mreža Telenora. Tokom dana deca nisu išla u škole a ni obdaništa nisu radila jer je nema struje a i radijatori su ledeni. Problemi su nastali kada je juče oko 17 sati došlo do kvara na dalekovodu od 110 KW koji napaja sve tri trafo-stanice za snabdevanje majdanpečke opštine strujom. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA