Najnovije

PRVO GAĐANJE ''PANCIRA'' U SRBIJI: Zajedničko dejstvo topova i raketa (VIDEO)

Završene srpsko-ruske vežbe „Slovenski štit” i „BARS 21”, počele pripreme za vežbu „Srbija-NATO 22” koja će se održati sledeće godine.

Pancir-S (Foto: RIA Novosti)

U Srbiji su završene dve vojne vežbe s Rusima, a istovremeno su počele pripreme za vežbu sa NATO-om koja će se održati sledeće godine. Pripadnici ruskih jedinica protivvazduhoplovne odbrane uvežbavali su se s kolegama iz Vojske Srbije u okviru vežbe „Slovenski štit 21”.

Kako je objavljeno iz rzuskih izvora, nakon početnog uvežbavanja na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, srpski i ruski vojnici su „pancirima” izveli marš na poligon „Pasuljanske livade” u široj okolini Ćuprije.

Ono što je posebno zanimljivo je to što je Ministarstvo odbrane Srbije u zvaničnom saopštenju navelo da je na ovoj vežbi izvedeno gađanje, ovog puta ne samo topivima - već i raketama „pancira”. Gađanje iz topova ovog moćnog sistema je već izvođeno na poligonima u Srbiji, ali raketama zemlja–vazduh nije.

Naime, za takva gađanja potrebni su veliki poligoni poput onog u Šabli u Bugarskoj, na obali Crnog mora, gde raketaši Vojske Srbije već deceniju izvode gađanja. Međutim, u Srbiji su izvođena gađanja ciljeva u vazduhu lakšim raketnim sistemima kao što su „strela 2M”, pa se pretpostavlja da su raketama „pancira” gađani ciljevi na manjoj daljini i visini.

Istovremeno, završena je i višednevna vežba „BARS 21” (Bratstvo avijatičara Srbije i Rusije), tokom koje se uvežbavali piloti aviona i helikoptera. Korišćeni su vazduhoplovi Vojske Srbije kojima raspolažu obe armije, kao što su lovački avioni „mig 29”, helikopteri Mi-17 i, ove godine prvi put, Mi-35 poznati kao „leteći tenkovi” kojima su izvršena bojeva gađanja ciljeva na zemlji.  U svakoj letelici bile su mešovite srpsko-ruske posade koje su poletale sa vojnih aerodroma u Batajnici i Lađevcima kod Kraljeva.

U Srbiji trenutno boravi zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije general-pukovnik Jurij Grehov, koji se u četvrtak sreo s ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem. On je prisustvovao delu vežbi „Slovenski štit” i „BARS 21”.

Baš ovih dana Srbiju je obišla i delegacija Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja, koju je predvodio kontraadmiral Leri Legri, pomoćnik načelnika štaba za operacije. Razlog njihove posete je priprema vežbe „Srbija–NATO 22”, koja će se održati sledeće godine, a koja je ovim povodom prvi put najavljena u saopštenju Vojske Srbije.

Delegacija alijanse je u bazi „Jug” kod Bujanovca prisustvovala pripremnoj konferenciji vežbe. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici jedinica iz Grčke, Italije, Mađarske, Nemačke i Turske koje će učestvovati na zajedničkoj vežbi „Srbija–NATO 22”.

Inače, ova vežba je inicirana tokom sastanka predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a maršalom Stjuartom Pičem 2019. godine u Beogradu. Predviđeno je da se vežba, čije su teme planiranje i izvođenje operacije očuvanja mira i protivterorističke operacije, izvede u oktobru sledeće godine.

Šta je u Vašingtonu dogovoreno za tzv. kosovsku vojsku, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA