Najnovije

USTAVNI SUD POKRENUO POSTUPAK: Bošnjaci i Hrvati udarili na srpski narod u Bosni i Hercegovini

Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma biće prosleđen Ustavnom sudu Republike Srpske, nakon što na sednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Veća naroda Republike Srpske nije postignuta saglasnost

Milorad Dodik. (Foto: Jutjub)

Na jučerašnjoj zajedničkoj sednici taj zakon razmatran je nakon odluka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Pošto na sednici nije postignuta saglasnost u pogledu razmatranog zakona, predmet je prosleđen Ustavnom sudu Republike Srpske - Veću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke, prenose Nezavisne novine saopštenje Veća naroda.

Zajednička komisija juče je razmatrala taj zakon pošto 7. oktobra Veće naroda nije postiglo saglasnost o odlukama klubova Bošnjaka i Hrvata za pokretanje mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon.

Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske odlučio je 23. septembra da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon jer je, kako tvrde, "suprotan odredbama ustava Republike Srpske i BiH". Istog dana i Klub Hrvata u Veću naroda doneo je istu odluku, uz identično obrazloženje.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. septembra Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma, čiji je cilj zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Zakon je usvojen na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a gotovo identičan akt istog dana usvojila je i Skupšina Srbije.

EU srpskoj deci: Moraćete da me zavolite! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA