Najnovije

Da li zbog potpunog autsajdera Orban treba da brine?

Zasad je verovatno da će Peter Marki-Zaj stati na crtu aktuelnom premijeru Mađarske na parlamentarnim izborima 2022. godine.

Viktor Orban (Foto: RIA novosti)

Gradonačelnik malenog mađarskog grada Peter Marki-Zaj, autsajder bez stranačke pripadnosti, prema podacima s petine birališta, vodi pred levo orijentisanom Klarom Dobrev u izboru kandidata koji će se na parlamentarnim izborima 2022. suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu.

Na parlamentarnim izborima iduće godine Orban će se, prvi put otkako je došao na vlast 2010., suočiti s ujedinjenim frontom opozicionih stranaka koju čine socijalisti, liberali i nekadašnja krajnja desnica, a danas desni centar Jobik.

U četiri od 18 izbornih jedinica u Budimpešti i u četiri od 19 županija koje su glasale u nedelju, Marki-Zaj je osvojio 63.308 glasova, a političarka Demokratske koalicije, pravnica i diplomirana ekonomistica Klara Dobrev, osvojila ih je 38.227.

Marki-Zaj, koji se u predizbornoj kampanji predstavio kao prikladan kandidat i za leve i za konzervativne glasače, dobio je puno glasova u Budimpešti, a Dobrev je ostvarila prednost u ruralnim predelima, pokazali su prvi rezultati. Katolik, otac sedmoro dece

Za tog 49-godišnjaka, katolika, oca sedmoro dece s diplomom ekonomije i marketinga prvi se put u političkim krugovima čulo kad je pobedio na izborima za gradonačelnika 2018. u svom rodnom gradu, uporištu vladajuće stranke Fides. Oboje kandidata žele da izmene ono što nazivaju Orbanovom "neliberalnom državom", što podrazumeva i nene ideološke temelje, kao i mađarski ustav te niz važnih zakona, za koje kritičari kažu da su Orbanu pomogli da učvrsti svoju moć.

I dok Orban vodi razne bitke s Evropskom unijom, i Marki-Zay i Klara Dobrev nastoje da poboljšaju odnose s Briselom, a oboje se zalažu za to da Mađarska u doglednoj budućnosti uvede evro.

"Uopšteno, Dobrev bi mogla uspešnije da ujedini šest različitih opozicionih stranaka, no istovremeno bi trebalo da se bori za to da na opštim izborima privuče nezavisne i desno orijentisane birače", rekao je Andrius Tursa iz neprofitne organizacije Teneo.

"U međuvremenu bi Marki-Zay mogao da ima bolju startnu poziciju kada je posredi borba s aktuelnim premijerom Orbanom, no njegovo relativno ograničeno političko iskustvo moglo bi mu otežati ujedinjenje opozicionih stranaka."

O slučaju četvoro mrtvih Rusa u Albaniji pročitajte OVDE.

Izvor: Index.hr

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA