Najnovije

DODIK DOVEO HARMONIKAŠA U PREDSEDNIŠTVO: Komšić se uplašio od ''Srpkinja je mene majka rodila'' (VIDEO)

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je, kako je i najavio prošle sedmice, u svoj kabinet u zgradi Predsedništva BIH u Sarajevu doveo harmonikaša.

Veselje na srpski način (Foto: Jutjub)

Oko sebe je okupio saradnike među kojima su njegov savetnik Radovan Kovačević i državni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, preneo je Klix.ba.

Kako se može videti na snimku, dok harmonikaš svira, a ostali pevaju i piju žestoko piće, Dodik je nazvao svoju majku i otpevao joj pesmu Šabana Šaulića "Raširi ruke o majko stara", a pevalo se i "Srpkinja je mene majka rodila" i "Romanija".

Snimak je nastao uoči današnje sednice Predsedništva BiH, koja neće biti otvorena za javnost.

Dodik je ranije najavio da će glasati protiv svih predloga na današnjoj sednici i odluka Predsedništva BiH i tako nastaviti bojkot rada institucija.

Komšić zabranio snimanje sednice u strahu od harmonikaša

Fotoreporterima i kamermanima danas nije bilo dozvoljeno da uobičajeno snimaju početak sednice Predsedništva BiH, a predsedavajući Željko Komšić, kaže da je on naredio zabranu u strahu da se, kako je rekao, situacija "sa harmonikašem" kojeg je u svoj kabinet doveo Milorad Dodik "ne pretvori u medijski cirkus".

"Lako je glumiti mangupa, ali posledice tog mangupluka mogu biti loše", naveo je Komšić.

Rekao je da su od Službe unutrašnjeg obezbeđenja tražili izjašnjenje o tome ko je uneo harmoniku u Predsedništvo, te da je odgovor bio da je to učinio čovek koji se predstavio kao “Dodikov savetnik.

"Tražili smo izveštaj sekretara da nam kaže kako je do toga došlo. Znate šta bih ja sve uradio u određenom raspoloženju? Ali uvek moram da imam u glavi gde sam, ko sam, šta radim i kakve posledice to može imati", rekao je Komšić.

Dodao je da misli da je Dodik, kako je naveo, ovim potezom "samo sebe na neki način ponizio".

"To je stvar njegovog izbora, naša je obaveza da ne dozvolim ponižavanje institucija”, rekao je Komšić.

Komšić je, kako prenosi sarajevska N1 tv., komentarisao i "ispijanje alkohola tokom radnog vremena, rekavši da radno-pravni statusi i disciplinske mere nisu u njegovoj nadležnosti već gospodina Dodika za njegov kabinet.

"Kod mene, a znam i kod (Šefika) DŽaferovića alkohol na radnom mestu nije dozvoljen. Harmonikaš je po meni nepotrebna i besmislena provokacija. Ako nastavi s tom praksom, postoji način kako da to rešimo", rekao je Komšić.

DŽaferović poziva na znažniju reakciju stranaca

Bošnjački član Predsedništva biH Šefik DŽaferović smatra da ako, kako kaže, Dodik nastavi s praksom kakvu je do sada primenjivao, međunarodna zajednica mora oštrije da reaguje.

"Imao sam kontakte s međunarodnom zajednicom. Ukoliko Dodik nastavi s ovom praksom, onda će morati da dođe do njihove snažnije reakcije. U ovakvim situacijama oni imaju mandat da pomognu Bosni i Hercegovini", naveo je DŽaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

O Dodikovom dolasku u kabinet s harmonikašem, DŽaferović kaže je reč o pokušaju ponižavanje Predsedništva BiH.

"To je pokušaj da se ponizi Predsedništvo BiH koji je završio na samoponižavanju onih koji su to uradili. Svako od nas svojim govorom i delima slika sam sebe i pravi predstavu o samom sebi....", naveo je, između ostalog, DŽaferović.

Ocenjujući to neprimerenim za ovu instituciju, DŽaferović kaže da "oni koji su spremni da se spuste na ovakav nivo, oni govore o sebi, a ne o državi, narodu i bilo čemu drugom.

"Ovo danas je bio najobičniji primitivizam", ocenio je DŽaferović.

Dodik: Šta je nenormalno u tome što smo normalni

Dodik se osvrnuo na kritike svojih kolega na njegov račun zbog "slučaja harmonikaš u Predsedništvu" i upitao "šta je nenormalno u tome što smo normalni".

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da ne vidi šta je sporno u tome što je harmonikaš, njegov prijatelj iz Banjaluke, normalno ušao u zgradu Predsedništva, gde su popili po viski.

"Ko pokušava da napravi atmosferu ratnom, za tim nema potrebe. Niko ovde ne priziva sukobe, osim nekih bolesnih glava. Neka Komšić utvrdi ko. Bile su lepe pesme, 'Romanija', 'Srpkinja je mene majka rodila' i još neke... Pevao sam svojoj majci, šta je tu problem, šta se tu dešava? Šta je nenormalno, to što smo normalni", upitao je Dodik.

Dodao je da dvojica njegovih kolega mogu da rade šta hoće, jer, kako je rekao, ne zaviruje u njihove kabinete.

"Ovaj kabinet pripada srpskom članu Predsedništva i mi smo se okupili da pokažemo da nema razloga za zabrinutost. Svi koji kite ovako ili onako, njihov problem. Šta je tu nenormalno i nedozvoljeno? Gde piše da ne sme harmonikaš da uđe u kabinet? Gde piše da se ne sme pevati ili da ja ne smem da imam alkoholno piće u kabinetu", upitao je Dodik i dodao:

"Evo, ja i Komšić smo u DŽaferovićevom kabinetu pili rakiju pre nekoliko meseci", kazao je Dodik.

Kako prenosi sarajevski portal Klix, Komšić je potvrdio da je sa Dodikom i DŽaferovićem pio rakiju.

"Dodik je tada doneo svoju rakiju da nazdravimo povodom potpisivanja ANP-a", rekao je Komšić.

Da li će biti rata u BiH, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA