Najnovije

MOSKVA DALA USLOV NATO PAKTU: Ovo je ruski predlog za deeskalaciju

Dok NATO ne odustane od strategije obuzdavanja Moskve, interakcija sa alijansom biće teška, rekao je Andrej Belousov, zamenik šefa ruske delegacije u Prvom komitetu Generalne skupštine UN.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije (Foto: RIA Novosti(

On je napomenuo da ta organizacija stalno jača svoj vojni potencijal i intenzivira vojne operacije u blizini ruskih granica.

Na sastanku komiteta, diplomata je naglasio da su danas "potrebni koraci za poboljšanje situacije, kao i fokus na savesnoj primeni postojećih sporazuma, uključujući Bečki dokument". Prema njegovim rečima, „dodatne dobrovoljne mere transparentnosti su korisne'’.

"Predlažemo da se dogovorimo o merama deeskalacije, uključujući međusobno smanjenje vojne aktivnosti duž granice Rusije i zemalja NATO-a, i o poboljšanju mehanizama za sprečavanje incidenata i opasnih vojnih aktivnosti", rekao je Belousov.

Ranije je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da će od 1. novembra Rusija obustaviti rad stalne misije i drugih tela za kontakte sa Severnoatlantskom alijansom. Takođe, vojna misija NATO -a u Moskvi neće funkcionisati unedogled, a biro za informacije će biti zatvoren.

Lavrov je naglasio da sada nema komunikacije između strana putem vojske. Jedan od ambasadora država članica NATO -a u Moskvi po nahođenju saveza može obavljati funkcije hitne komunikacije sa Rusijom, dodalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Organizacija je prethodno oduzela akreditaciju osmorici zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije i smanjila broj akreditacija na deset. Kako je rekao Lavrov, ova odluka Moskvi nije objašnjena. Prema njegovim rečima, Moskva se "više neće pretvarati da su moguće promene u odnosima u bliskoj budućnosti".

Kako je Nemačka reagovala na ovo, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA