Najnovije

ORBAN: Srbija treba da uđe u EU, ali je pitanje da li će imati kome da se pridruži

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban poručio je danas da bi granice EU trebalo da budu mnogo niže na jugu kontinenta, i da bi građani Srbije trebalo odavno da prolaze u Mađarsku i Evropu bez pasoša.

Viktor Orban (Foto: RIA Novosti)

Orban je, na ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom - (Segedin), istakao da se svečanost održava na šengenskoj granici, ali da spoljna granica EU ne bi trebalo da bude ovde.

„Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU“, podvukao je on.

Orban je istakao da se polako postavlja pitanje da li Srbija želi da uđe u EU, i da li će imati kome ili čemu da se pridruži.

Podvukao je da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU jer u Srbiji ima velikog brata.

Orban se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što ga je pozvao da bude na ceremoniji.

„Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina. Ali u stvari postavljamo kamen temeljac. Ovo je simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade novu zajedničku budućnost“, istakao je on.

Preneo je da ima dogovor sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će Mađari i Srbi podjednako imati koristi i napredovati zahvaljujući saradnji dve zemlje.

„Prvo saznanje jeste da smo zajedno jači. Druga naša spoznaja je da moramo da još više učvrstimo naše odnose. Treće je, i zbog toga smo se pre mesec dana sreli u Budimpešti, da treba da potpišemo sporazum o strateškoj saradnji“, ukazao je on. Orban uz opasku da je migrantska oluja presekla ovu železničku liniju.

„Time su građani oba grada mnogo izgubili, jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom. Sećam se pre šest godina, više hiljada migranata su hodali baš tim železničkim šinama prema Mađarskoj i Evropi, tako da je morala ta linija da bude zatvorena i na kraju je u potpunosti ukinut saobraćaj na njoj“, naglasio je on.

Istakao je da se radi, kako je rekao, o priči svojstvenoj centralnoj Evropi,da u jednoj centralnoj sili daleko od nas smisle nešto i onda to pokušavaju da nam nametnu, a na kraju mi plaćamo cenu za sve to.

„Mogu da vam kažem da su strane sile uvek donosile samo nemir i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i unazađenja oba naroda“, podvukao je on.

Orban je naglasio da je došlo vreme da svoju sudbinu uzmemo u sopstvene ruke.

„Mi radimo zajedno sa Vučićem na izgradnji železničke linije između Budimpešte i Beograda, a takođe smo spremni da radimo i na uspostavljanju linije između Subotice i Baje. Ali to je sve visoka politika. Ono što je iz aspekta života građana važno je da ćemo ovu železničku liniju izgraditi i vi ćete moći za 35 minuta biti u Segedinu, odnosno Segedinci za toliko da dođu do vas“, objasnio je on, preneo je Tanjug.

Kazao je da se radi i na obezbeđivanjem što jednostavnijem prolasku, kontroli na granici.

On se zahvalio Mađarima i Srbima koji su učestvovali u pripremama rekonstrukcionog projekta, te onima koji će da rade na projektu poželeo je uspešan rad.

Kada će Kongres SAD raspravljati o Balkanu, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA