Najnovije

ERDOGAN: Svet ne sme biti prepušten zemljama pobednicama u Drugom svetskom ratu

Sudbinu čovečanstva ne treba ostaviti na milost i nemilost "šačice zemalja", pobednika u Drugom svetskom ratu, rekao je turski predsednik Tajip Erdogan.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Predsedništvo Turske)

Ranije je Erdogan rekao da postoji mapa puta osmišljena da „zatera u ćošak“ stalne članice Saveta bezbednosti UN kako bi proširila prava drugih članica ove međunarodne organizacije.

„Sudbina čovečanstva ne može i ne sme biti prepuštena na milost i nemilost nekolicini zemalja koje su pobedile u Drugom svetskom ratu. Dok se svet menja, a diplomatija, trgovina, međunarodni odnosi prolaze kroz radikalne transformacije, nezamislivo je da arhitektura globalne bezbednosti ostaje ista “, rekao je Erdogan govoreći u parlamentu Angole tokom posete ovoj zemlji. Govor je obavljen na njegovom Tviter nalogu.

Prema rečima turskog lidera, nespremnost da se saslušaju zahtevi za promenom znači „uporne pokušaje da se održi status kvo nastao nakon Drugog svetskog rata“.

Erdogan je istovremeno dodao da je "svet više od pet", što znači pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

U julu je zamenik ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski rekao u intervjuu za list Izvestija da se Moskva protivi povećanju broja stalnih članica Saveta bezbednosti UN na račun zemalja „kolektivnog Zapada“. On je napomenuo da takvih zemalja u Savetu bezbednosti već ima dovoljno i da je potrebno usredsrediti se na ulazak država u razvoju tamo.

Šta za to vreme Asadova vojska sprema Erdoganu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA