Najnovije

Knjiga Rad (k)od kuće-Ekonomski, pravni i socijalno-psihološki aspekti

Knjiga FLEXIBILITY AND ADAPTATION:The new post-Covid era , oktobar 2021., Silver and Smith Publishers,Birmingham Velika Britanija, 205 str., autora Mirjane Radović-Marković, Dejana Radulovića, Borislava Đukanovića & Imani Silver Kyaruzi.

Foto: Korice knjige

Reč je o engleskoj verziji  knjige Rad (k)od kuće-Ekonomski, pravni i socijalno-psihološki aspekti, koju je izdala Izdavačka knjižarnica Svetozara Stojanovića, Sremski Karlovci – Novi Sad,2021, Srbija , 275 str. ( autori Mirjana Radović-Marković, Dejan Radulović, Borislav Đukanović). Knjiga FLEXIBILITY AND ADAPTATION:The new post-Covid era je dorađena i prilagođena britanskom tržištu. Dodata su nova poglavlja , date uvodne napomene ispred svakog poglavlja i nešto modifikovana struktura knjige.S druge strane  neki delovi su reducirani , što se ogleda u činjenici da englesko izdanje ima manji broj strana.

Ova knjiga  ima za cilj da utvrdi kako rad od kuće može da ima uticaj u ekonomskom ,pravnom , socijalnom i psihološkom smislu na radnike, koji su prihvatili ovakav način rada u Srbiji. Takođe , njen cilj je da proširi  nedavna istraživanja autora o preduzetništvu, digitalizaciji i  novim modelima zapošljavanju. Kao takva, knjiga želi da doprinese novom teorijskom i empirijskom pristupu ovoj tematici i da je sagleda kroz prizmu više naučnih disciplina u čemu su autori u potpunosti uspeli. Naime, knjiga na integralni i koherentan način  na najbolji način zaokružuje ovu tematiku kao jednu vrlo složenu i interdisciplinarnu istraživačku oblast. S obzirom da veći deo literature koja se odnosi na ovu problematiku nastoji da stvori sliku gig ekonomije i  uslova rada koji su s tim povezani, ali samo sa uže tačke gledišta , cenim sposobnost autora da se fokusiraju na interdisciplinarne teme i na taj način pokazuju posebnu snage rukopisa.
 Pre svega, knjiga pokriva potrebne alate, ponašanje i prednosti / nedostatke rada od kuće o kojima bi svi trebali razmisliti pre nego što naprave iskorak i upuste se u ovakav način zapošljavanja. Takođe, koncentriše se na mogućnosti, ali i na neregulisana prava radnika u ovom domenu. Drugim rečima, na prvom mestu je poziv autora za zakonodavnim odgovorom na nacionalnom nivou u oblasti ove vrste poslovanja. 

Ova obimna studija  je podeljena u tri dela , koja su povezana i dobro se dopunjuju na ukupno 205 stranica teksta. Tvrdnje, mišljenja i sudovi autora obrazloženi su i potkrepljeni argumentima i primerima iz kojih sledi ispravan  način povezivanja i zaključivanja. 

U prvom, najznačajnijem delu profesorica Radović- Marković najpre analizira različite aspekte samozapošljavaja i frilesinga i sa njima povezane vrste biznisa u Srbiji i svetu. U ovom uvodnom delu knjige naročito su instruktivna poglavlja koja se bave mogućnostima i ograničenjima za uspešno obavljanje biznisa   k(od) kuće, sa posebnim osvrtom na frilensere i njihove poslodavce.

U drugom delu kritički su analizirani dometi i nedostaci pravne legislative novih oblika rada u velikom broju evropskih zemalja.

Treći deo odnosi se na socijalno-psihološke aspekte, pre svega na negativne socijalno – psihološke posledice ovakvog načina rada. (socijalna izolacija, anksioznost, depresivnost, stres i dr.).,Rezultati istraživanja su pokazali da podrška porodice, rodbine i prijatelja deluje kao značajan protektivni faktor za smanjenje ovih negativnih posledica ovakvog načina rada.

Bez obzira da li se obavlja posao u kompaniji ili se radi za sebe, praksa rada od kuće može biti izazov dok literatura u ovoj oblasti može biti od velike pomoći. .Iz navedenog, može se zaključiti da je ova publikacija vrlo  jasno i zanimljivo pisana  te da  može da bude od koristi u edukaciji studenata i istraživača , svih nivoa, ali i ostalih koji se  interesuju za ovu problematiku.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA