Najnovije

ŠIPTARI FALSIFIKUJU DOBRICU ĆOSIĆA: Citiraju ono što nikada nije napisao

Bljerim Velja, šef kabineta predsednice samoproglašenog Kosova Vjose Osmani, poslužio se pre neki dan grubom manipulacijom, pozivajući se na navodno "priznanje" srpskog pisca Dobrice Ćosića da je "laž oblik srpskog patrotizma". Velja je izmenio citat junaka iz romana "Deobe" i to pripisao stanovištu koje je, navodno, zastupao Ćosić.

Dobrica Ćosić (Foto: Jutjub)

Povodom govora Nikole Selakovića 15. oktobra na Savetu bezbednosti UN, Velja je na Tviteru naveo da je to "klasična primena onoga što je govorio Dobrica Ćosić (otac srpske nacije): Laž je oblik srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije".

Zatim je uz svoj komentar objavio "šta je napisao“ Ćosić, prenoseći "pasus" koji je sličan jednom delu iz romana "Deobe“, ali tako što su neke reči izmenjene, a pojedine rečenice iz odlomka izostavljene. Kako god da je hteo da tumači, jednostavno ne postoji rečenica na koju se poziva Velja kada navodi "laž je oblik srpskog patriotizma".

Zoran Avramović, profesor sociologije kulture, povodom komentara Bljerima Velje rekao je da je nedopustivo iskaze književnih junaka pripisivati piscima.

"Odavno je osvojeno znanje u teoriji književnosti da je delo autonomna umetnička celina koju pisac stvara. Očigledna je klasična podvala sa istrgnutim rečenicama iz veće celine. Tim načinom se krivotvori značenje i plasira manipulativna poruka. Šta bi bilo od svetske književnosti kada bi se iskazi junaka povezivali sa autorskim stavom?“, kaže za Kosovo onlajn Avramović.

On navodi da je reč o pasusu iz romana "Deobe" u kom književni lik Uroš Babović vodi svoj dnevnik a u jednom razmišlja o neizvesnosti života i završava da borbu treba započeti protiv komunista. U pomenutom pasusu o laži ima i rečenica "Za ovu laž pod okupacijom", navodi naš sagovornik.

Avramović ističe da citirane Ćosićeve reči pripadaju književnoj fikciji, jer književni lik figurom hiperbole opisuje laž. Navodi i da u romanima „Vreme zla“ i „Vreme vlasti“ Ćosić karakteriše svoje junake ideološkim i političkim istinama i lažima.

„U svojim brojnim neknjiževnim tekstovima Ćosić nigde ne hvali laž. Naprotiv, insistira na vrednostima, istine, pravde, brani ideal dobra. Zapisuje povodom laži koje njegovi politički protivnici iznose o njemu: „kako živeti bez istine o sebi“ (jul 1971). A Titovu vlast svodi na laž. „Tito je svoju vladavinu zasnivao na laži. Laž godi svetini, laž muči samo poštene ali ne i mudre. Laž je ponekad i korisna. Titov trijumf laži“ (1980). O istini i lažima ne može se  govoriti mimo žanrovskog konteksta“, zaključuje profesor Avramović.

Može li Srbija da povrati kompletnu teritoriju KiM, saznajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA