Najnovije

DAČIĆ: Španija protiv ucenjivanja Srbije da prizna Kosovo da bi ušla u EU

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je tokom posete Madridu da Španija izuzetno podržava Srbiju kada je reč o teritorijalnom integritetu, odnosno Kosovu, i da isto tako, Srbija ima veoma čvrst i principijelan stav kada je teritorijalni integritet Španije u pitanju, odnosno separatizam nekih katalonskih političara, prenosi Tanjug.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

"Ono što je za nas značajno, španski zvaničnici su rekli da će veoma čvrsto i dalje podržavati Srbiju kada je reč o teritorijalnom integritetu. Uopšte ne razmišljaju o tome da promene taj stav, što je za nas veoma bitno. Isto tako, oni su protiv toga da bilo ko u Evropskoj uniji ucenjuje Srbiju time da mora da prizna nezavisnost Kosova da bismo postali članovi", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su Srbija i Španija izuzetno prijateljske zemlje koje nemaju nikakvih spornih i otvorenih pitanja i da je cilj njegove posete Španiji da se inicira ubrzavanje i umnožavanje bilateralnih poseta kako bi se na taj način dao doprinos razvoju bilatralnih odnosa dveju zemalja.  

On je ukazao da su veoma retki kontakti, bilateralni sastanci i bilateralne posete, navodeći kao primer da španski premijer nikada nije došao u posetu Srbiji, a da je predsednik španskog kongresa poslednji put u poseti Beogradu bio 2012. godine.

"Zato, očekujem da predsednica kongresa dođe u posetu našoj zemlji, što se nas tiče i pre raspuštanja parlamenta", rekao je Dačić.

Naveo je da je tokom posete Madridu razgovarao i sa predsednikom senata i predsednikom Odbora za spoljnu politiku.

"Sama činjenica da je Španija jedan od naših najvećih prijatelja u Evropskoj uniji, koji nas najviše podržava i kada je reč o teritorijalnom integritetu i pitanjima evropskih integracija, nameće nam potrebu da te odnose intenziviramo", rekao je Dačić.

Dodao je da su španski zvaničnici veoma pozitivno prihvatili njegove predloge i da se može očekivati intenziviranje tih odnosa. Ocenio je da je njegova poseta Madridu veoma uspešna i izrazio nadu da će ona biti samo početak intenzivnije saradnje parlamenata.

O lošoj oceni Srbije u izveštaju EK pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA