Najnovije

Zastrašujuće naoružanje ruskog lovca Su-57 omogućava razbijanje na pola velikih ratnih brodova

Ruski lovac pete generacije sposoban je da samostalno uništava neprijateljske brodove.

Su 57 (Foto: RIA)

Širok raspon naoružanja koje koriste ruski lovci pete generacije Su-57 primorao je američko izdanje The Militari Watch da prepozna smrtonosnost ovog borbenog aviona, ne samo za vazdušne ciljeve, već i za brodove.

Prema rečima stručnjaka, u slučaju sudara ruskog Su-57 sa neprijateljskim brodovima, rakete u službi sa borbenim avionom sposobne su da brodove polome i pocepaju na polovine.

Mogućnosti ruskog borbenog aviona Su-57 su zaista široke. Ako se ranije pretpostavljalo da je ključna karakteristika Su-57 osvajanje nadmoći u vazduhu, danas znamo za sposobnost lovca da se bori sa kopnenim ciljevima i brodovima.

Ključni problem koji neprijatelj treba da očekuje od ruskog Su-57 je raketa Kinžal koja je sposobna da uništi brodove.

„Su-57 može nositi protivradarske rakete Ks-58, koje su optimizovane za neutralisanje neprijateljskih radara i ciljeva protivvazdušne odbrane ciljajući zračenje neprijateljskih radara.

Razvijene su brojne varijante ove rakete, koja je sa dometom većim od 150 km potencijalno idealno oružje za „snajpersko“ gađanje.

Starija raketa Kh-38M ima veliku bojevu glavu od 250 kilograma u različitim varijantama koja koristi satelitske, infracrvene, laserske i radarske sisteme za navođenje za precizne udare.

NJihova brzina je dvostruko veća od brzine zvuka, znatno su brže od većine krstarećih projektila, pa ih je teško presresti.

Varijanta taktičke krstareće rakete Kh-38, takođe bi trebalo da postane naoružanje Su-57.

Međutim, smatra se da je brzina koju ima raketa Kinžal dovoljna da jednim udarcem prepolovi čak i najveće ratne brodove.

Sa dometom većim od 1000 km, Su-57 će postati odličan lovac na brodove “, – izveštava publikacija “The Militari Vatch”

Do kraja ove godine, Vazdušno-kosmičke snage Rusije planiraju da isporuče još nekoliko lovaca pete generacije Su-57.

Neuhvatljive rakete otvaraju neviđene mogućnosti za Su-57

U Rusiji se radi na stvaranju hipersonične rakete male veličine za lovac pete generacije Su-57.

Korporacija “Taktičeskoe raketnoe vooruženie” objavila je početak razvojnih radova za stvaranje jedinstvene municije za lovac Su-57.

Hipersonična taktička raketa velikog dometa male veličine dobila je naziv “Ličinka-MD”. Do danas nema mnogo podataka o projektilu, ali je poznato da će moći održati brzinu do 8 maha tokom gotovo cele putanje leta.

Još jedna karakteristika “Ličinka-MD” je njegova efikasna disperziona površina, koja ne prelazi 0,07-0,1 kvadratnih metara. Zahvaljujući tome, radari navođenja AN / MPK-65 američkih sistema PVO Patriot PAC-3MSE moći će da otkriju raketu samo na udaljenosti od 50-60 km.

S obzirom na veliku brzinu potonjeg, američki protivavionski raketni sistemi će imati samo 20-25 sekundi za presretanje, što im praktično ne ostavlja nikakve šanse.

Mobilni kopneni protivraketni sistem THAAD, kao i protivavionske rakete SM-3 Block IIA i RIM-174 / SM-6,  neće moći da pokažu efikasnost u sukobu sa “Ličinka-MD” . NJegova velika upravljivost i hipersonična brzina čine ruski projektil neranjivim za američki sistem protivraketne odbrane.

Vojni stručnjaci iz Rusije, Indije i Vijetnama već se slažu da će Ličinka-MD posadama Su-57 pružiti mnogo operativnih i taktičkih prednosti prilikom izvođenja borbenih misija.

Na Zapadu je raketa takođe bila visoko cenjena, uz napomenu da će zajedno sa njom najnoviji ruski lovac postati neverovatno opasan neprijatelj za Oružane snage bilo koje zemlje.

NATO će bacati nuklearne bombe. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA