Najnovije

GLAVNI PREGOVARAČ PRIŠTINE: Neće biti ZSO

Zamenik premijera i šef pregovaračkog tima privremenih institucija u Prištini, Besnik Bisljimi, izjavio je danas da ZSO neće biti formirana, kao i da, ako su građani zato glasali za Srpsku listu, moraju da znaju da su izmanipulisani. Bisljimi je dodao da je na političkim entitetima da vode računa o realizaciji predizbornih obećanja, tvrdeći da Srpska lista nije ispunila svoja obećanja iz 2017. godine, prenosi Koha.

Srbi na KiM (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, ne može biti monoetničkog udruženja i da ako se to smatra najboljim načinom udruživanja, isto bi trebalo da se primeni i na Albance u Srbiji.

On tvrdi da izlaznost Srba na severu Kosovu i Metohiji nije realna, kao i da ne garantuje da neke osobe nisu glasale u više opština.

"Nismo utvrdili kako se to dogodilo, problem je što Izborna komisija nije obezbedila kredibilitet izbornog sistema u svim opštinama", smatra Bisljimi.

Kada se radi o narednoj rundi dijaloga, on je kazao da bi u drugoj polovini novembra trebalo da se sastanu šefovi pregovaračkih timova, odnosno da bi on tada trebalo da se sastane sa Petrom Petkovićem.

"Trenutno nije u planu sastanak na visokom nivou između premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića", rekao je Bisljimi.

Petković: Bisljimi urušava dijalog, EU da reaguje

Najnovije izjave glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija da neće formirati Zajednicu srpskih opština, vrhunac su neodgovornosti i cinizma i direktno urušavaju nastavak dijaloga sa Beogradom, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

"Zbog toga molimo Evropsku uniju, kao posrednika u dijalogu i garanta sprovođenja sporazuma, da reaguje na ovakve opasne poruke Prištine o kršenju sporazuma i Zajednici srpskih opština", saopštio je Petković.

Ukazao je da je reč je o flagrantnom urušavanju svakog budućeg dijaloga i dogovora, a ucenjivačke i jednostrane izjave čiji je potpisnik Bisljimi ne pomažu ni normalizaciji odnosa, ni potrazi za kompromisnim rešenjem.

Beograd je, sa svoje strane, naglašava Petković, u potpunosti pokazao konstruktivan pristup dijalogu i opredeljenost za poštovanje postignutih sporazuma, ali sa druge strane pregovaračkog stola na delu je potpuno odsustvo bilo kakve spremnosti za razgovore.

"A razgovora o Zajednici srpskih opština će biti i to već na sledećoj rundi dijaloga, kako je to jasno istakla i Evropska unija. Zato bi Prištini i Bisljimiju bilo mnogo svrsishodnije da se dobro pripreme za razgovore o formiranju ZSO, umesto što upućuju pretnje", naveo je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković ističe da nije Beograd kriv što Aljbin Kurti nije uspeo da osvoji većinu ni u jednoj opštini na Kosovu i Metohiji i svoje katastrofalne rezultate ne može sakriti napadima na srpski narod, zvanični Beograd i Srpsku listu.

Čime hrvatska uslovljava Srbiju, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA