Najnovije

GLAVNO PITANJE: Šta predviđa povratak Srpske na „izvorni Dejton”?

Republika Srpska sve svoje probleme rešava u parlamentu kroz demokratske procedure i demokratskim sredstvima, mi nismo oni koji prete haubicama, kaže Željka Cvijanović.

Republika Srpska (Foto: Vlada Republike Srpske)

„Samostalnost Republike Srpske nije sama sebi svrha. Reč je o indukovanom nacionalizmu koji je proizveden krađom prava. Reč je o nečemu što je probuđeno”, zapažanja su izneta u autorskom tekstu objavljenom na mostarskom portalu „Bild”, koji se bavi političkim talasanjima koja su usledila nakon što je RS najavila program uspostavljanja samostalnosti u okviru dejtonske BiH. Reč je o najavama da se planira izlazak iz sporazuma o formiranju pojedinih agencija BiH i odbacivanje oktroisanih rešenja kojima su od strane protektora formirane neke institucije BiH. Konkretno, u RS najavljuju izlazak o sporazuma o vojsci, obaveštajnoj službi i Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH, „ispraćanje” policijske agencije Sipa sa teritorije RS, kao i formiranje vlastite vojske i reaktivaciju Državne bezbednosti RS, uz uspostavljanje agencije za lekove na republičkom nivou.

Obrazloženje za poteze koje najavljuju u RS jeste „neustavna” odluka Ustavnog suda BiH, koji je Srpskoj osporio pravo da reguliše vlasništvo nad šumama i poljoprivrednim zemljištem na vlastitoj teritoriji, što se desilo nemalo nakon odluke bivšeg protektora da nametne zakon o zabrani negiranja genocida. U Banjaluci je u ponedeljak održana posebna sednica Vlade RS na kojoj je razmatrana usmena informacija o zaštiti ustavnih prava RS, koja su garantovana Dejtonskim sporazumom. Iz Izetbegovićevog SDA navode kako su insistiranje člana Predsedništva BiH i predsednika SNSD-a Milorada Dodika na povratku „izvornom Dejtonu” i način na koji to želi da ostvari, „protivustavni i protivzakoniti i čin napada na ustavno-pravni poredak BiH”.

„Jednostrani pokušaji stavljanja van snage tih zakona u entitetskom parlamentu i pretnje zabranom delovanja državnim institucijama na prostoru RS predstavljaju grubo kršenje Dejtonskog sporazuma i najozbiljniju pretnju miru u BiH i regionu”, smatraju u SDA.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže kako građani ne treba da strahuju od bilo kakvih sukoba u BiH zbog najavljenih vraćanja nadležnosti, jer nikome na dnevnom redu u Srpskoj nije bilo kakav sukob.

„Mi smo rekli da smo legalisti, nismo nikakvi pobunjenici, revolucionari. Želimo da budemo dosledni u poštovanju Ustava, da se Srpskoj vrate one nadležnosti koje joj pripadaju po Ustavu”, rekla je ona.

Kaže i da su analize potvrdile da je Srpska godinama gubila snagu i potencijal jer su joj nasilno oduzimane nadležnosti. „Verujem da bi BiH bila daleko bolje i uspešnije društvo i da bi danas sigurno bila razvijenija i s mnogo boljim unutrašnjim razumevanjem da smo mogli da živimo taj dejtonski život i da je Dejtonski sporazum ispoštovan u potpunosti. Da smo seli i sami se dogovarali na koji način modifikovati određene stvari”, rekla je ona.

Odbacuje mogućnost za bilo kakve sukobe i navodi da RS sve svoje probleme rešava u parlamentu i kroz demokratske procedure i demokratskim sredstvima.

„Mi nismo oni koji prete haubicama i govore o razmeštanju nekih snaga, to rade neki drugi i na njih treba biti usmerena pažnja”, kaže ona.

O planu Skupštine RS federalni mediji izveštavaju kao o „putu u nepoznato”, dok Miru Lazovića, sociologa iz Sarajeva, zanima kako će reagovati američka administracija.

„Ako je Milorad Dodik jači od međunarodnih institucija, onda neka bude tako. Ali, neko mu mora stati na put. Verujem da će to biti američka administracija”, kaže Lazović za „Al DŽaziru”.

Radomir Lukić, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, koji je bio i u delegaciji Srpske na pregovorima u Dejtonu, kaže za „Glas Srpske”da institucijama BiH njenim Ustavom nisu poverene nadležnosti u oblasti odbrane, pravosuđa i bezbednosti.

„Srpska jeste dala saglasnost za formiranje OS BiH, VSTS i OBA, ali to nikada nije postalo deo Ustava BiH, tako da su nesuvisle tvrdnje da se povlačenjem saglasnosti krši Ustav BiH. Voleo bih da svi oni koji to tvrde precizno kažu koji to član Ustava BiH se krši”, rekao je Lukić.

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA