Najnovije

SAUDIJSKA KOALICIJA KREĆE U OFANZIVU: Najavljen žestok udar na Hute

Saudijska koalicija pokrenula je operaciju protiv Huta u jemenskoj provinciji Sana kako bi sprečila napade pobunjenika na civilne ciljeve u Saudijskoj Arabiji.

Huti (Foto: Jutjub)

Rukovodstvo koalicije je najavilo da će tokom neprijateljstava preduzeti "preventivne mere" za zaštitu stanovništva i naglasilo opasnost koju pripadnici pokreta Ansar Alah predstavljaju po stabilnost sveta. Koalicija je saopštila da je pokazala "najveći stepen uzdržanosti" nakon ponovljenih napada Huta na saudijsku infrastrukturu, ali je obećala da će preduzeti odlučnu akciju i neutralisati pretnju ako napadi potraju.

Ranije je pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN pozvalo na zaštitu civila u provinciji Marib, gde se nastavljaju žestoke borbe između vladinih snaga i pobunjenika. Tokom telefonskog razgovora sa guvernerom ove provincije Sultanom al Aradom, šefovi misija Rusije, SAD, Velike Britanije, Francuske i Kine u Jemenu istakli su da je jedini način da se okonča rat postizanje mira. sporazuma koji će odgovarati svim sektorima društva u zemlji, dok vojnog rešenja krize nema.

Guverner je pak izvestio o izuzetno teškoj situaciji u provinciji Marib. U ovom trenutku, životni uslovi stanovništva nastavljaju da se pogoršavaju jer humanitarne misije nisu u mogućnosti da isporuče hranu i lekove stanovnicima zbog neprestanih sukoba i granatiranja. Više od dve nedelje saudijska koalicija sprovodi vazdušnu operaciju u Maribu, nanose precizne udare na položaje pobunjenika, svakodnevno izveštavajući o desetinama ubijenih Huta.. Ipak, Huti i dalje nastavljaju da vrše pritisak na vladine trupe, krećući se prema administrativnom centru pokrajine.

O nedostatku dokaza za NATO pakt pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA