Najnovije

UHAPŠENO 15 AGENATA MOSADA: Na tuđoj teritoriji prikupljali podatke

Turska je uhapsila 15 osoba osumnjičenih da su radili za izraelsku obaveštajnu službu Mosad na turskoj teritoriji, javio je danas list "Sabah".

Hapšenje (Foto: Pixabay)

Kako je navedeno, osumnjičeni su uhapšeni pre dve nedelje, a Mosadu su dostavljali informacije o turskim građanima i stranim studentima koji tamo studiraju da bi posle eventualno radili u vojnoj industriji.

Izraelski mediji prenose da je provladin dnevnik takođe objavio da je hapšenje osumnjičenih, koji su svi Arapi, izvela turska Nacionalna obaveštajna organizacija (MIT) posle godinu dana kontraobaveštajnog rada.

Osumnjičeni su praćeni godinu dana i pokazalo se da su se za to vreme bavili špijunažom fokusiranom na Palestince u Turskoj.

Špijunaska mreža je delila informacije do kojih je došla sa Mosadom za desetine hiljada dolara i evra, piše turski list.

Očekuje se podizanje optužnice protiv osumnjičenih koji su navodno bili podeljeni u pet grupa od po tri člana, a delovali su u četiri turske provincije i svi su uhapšeni 7.oktobra.

Odnosi Ankare s Izraelom su napeti u proteklim godinama i predsednik Turske Radžep Tajip Erdogan stalno pokušava da se predstavi kao branilac Palestinaca u regionu i oštro je kritikovao Izrael tokom oružanih sukoba, podsećaju izraelski mediji.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze ima komandno sedište u Turskoj.

Ipak, u u julu je Erdogan pozvao novog predsednika Izraela Isaka Hercoga kada je stupio na dužnost da mu čestita.

Erdogan i Hercog diskutovali su o mogućnostima za saradnju u oblasti energije, turizma i tehnologije i širenju ekonomskih veza dve zemlje.

U saopštenju predsedničkog kabineta je navedeno da su "predsednici pridali veliku važnost nastavku kontakata i stalnom dijalogu uprkos svim nesporazumima kako bi se promovisali pozitivni koraci za rešenje izraelsko palestinskog sukoba koji bi takođe doprineli poboljšanju veza dve države".

Da li NATO ima dokaze za svoje tvrdnje, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA