Najnovije

UKRAJINA KAO ČETVRTA NAJJAČA NATO VOJSKA: Kijev tvrdi da su jači od Nemačke

Ukrajina je potpuno spremna za ulazak u NATO, gde bi postala četvrta po snazi zemlja, rekao je Aleksej Arestovič, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine i pres-sekretar delegacije Kijeva u kontakt grupi za Donbas, rečeno je u emisiji televizijskog kanala Naš.

Ukrajinska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Prema njegovim rečima, danas je Ukrajina tehnički "100%" spremna za ulazak u NATO, ali za to je potrebna politička odluka.

Prema tvrdnji savetnika kancelarije Zelenskog, među zemljama članicama alijanse, samo "tri ili četiri" članice u potpunosti poštuju standarde NATO -a. "Ono što treba da shvatite: mi ne idemo u NATO kao molioci sa ispruženom rukom, mi ćemo dodati (alijansi. – prim. red.) ogromnu snagu. Jer, pored Sjedinjenih Država, Turske i Francuske, mi smo četvrta sila po vojnoj moći, barem, na kopnenoj komponenti“, rekao je Arestovič, ne objašnjavajući zašto su Oružane snage Ukrajine nadmoćnije od oružanih snaga Nemačke, Italije, Poljske, Španije i drugih evropskih zemalja .

Istovremeno je dodao da prijem Ukrajine u NATO znači nove mogućnosti za alijansu.

Na samitu u Briselu u ljeto 2021. godine čelnici NATO -a podržali su pravo Ukrajine i Gruzije da se pridruže savezu, i izjavili da je potrebno nastaviti reforme, ali nisu naveli vreme mogućeg ulaska ovih zemalja u organizaciju. Prošle nedelje, generalni sekretar NATO -a Jens Stoltenberg rekao je da ne može reći kada će se to dogoditi, dodajući da se "to neće dogoditi sutra". Pres -sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je izglede da se Ukrajina pridruži alijansi "najgorim scenariom", uveravajući da će u ovom slučaju Rusija preduzeti mere "kako bi osigurala sopstvenu bezbednost".

Koja zemlja je zabrinula Belu kuću, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA