Najnovije

TAJVAN POKAZUJE ZUBE KINI: Peking upozorio Vašington na pogrešne signale

Stav Tajvana ostaje isti, a to je da neće popustiti pod pritiscima niti će “brzopleto uzleteti“ kada dobije podršku, saopšteno je danas iz kancelarije tajvanskog predsednika.

Kineska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Kine)

Takvo saopštenje je usledilo nakon što je američki predsednik DŽo Bajden poručio da će njegova zemlja stati u odbranu Tajvana ako bude potrebno.

“Tajvan će pokazati čvrstu odlučnost da se odbrani“, izjavio je portparol predsedničke kancelarije Gzavije Čang u saopštenju, a prenosi agencija Rojters.

Naveo je i da Bajdenova administracija nastavlja sa konkretnim akcijama kako bi pokazala svoju čvrstu podršku Tajvanu.

Bajden je prethodno izjavio da će SAD pomoći u odbrani Tajvana, jer imaju obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada.

Međutim, Bela kuća je kasnije saopštila da nema promene u politici prema tom ostrvu i da predsednik Bajden nije nagovestio nikakav zaokret.

Kineski MIP pozvao SAD da izbegnu slanje pogrešnih signala

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas SAD da izbegavaju slanje pogrešnih signala zagovornicima nezavisnosti Tajvana.

Kina nema mesta za ustupke kada su u pitanju njeni suštinski interesi, rekao je portparol Ministarstva Vang Venbin na brifingu u Pekingu, preneo je Rojters.

Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je ranije danas da će SAD pomoći u odbrani Tajvana i da imaju obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada, dok je Bela kuća saopštila da nema promene u politici prema tom ostrvu.

"Da, mi imamo obavezu da to učinimo", rekao je Bajden na pitanje CNN-a da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na sve veći vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu, on je dugo sledio politiku "strateške dvosmislenosti" u vezi sa tim da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada.

Bajden je rekao i da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer "Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta".

"Ono o čemu morate da brinete je da li će se uključiti ili neće u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu grešku", izjavio je Bajden.

"Ne želim hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, i da nećemo promeniti nijedno od naših stanovišta", poručio je američki predsednik.

Nešto kasnije je, međutim, reagovala Bela kuća koja je saopštila da SAD nisu promenile svoju politiku prema Tajvanu i da predsednik Bajden nije najavljivao nikakvu promenu.

"Odbrambeni odnos SAD sa Tajvanom u skladu je sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom", izjavio je portparol Bele kuće, a prenosi Rojters.

Naveo je da će SAD nastaviti da poštuju zakon, da podržavaju samoodbranu Tajvana, i da se protiv bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo.

"Predsednik nije najavljivao bilo kakvu promenu u našoj politici i nema promene u našoj politici", zaključio je portparol.

O nesmotrenom potezu Turske prema Rusiji pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA