Najnovije

TURSKA VOJSKA U PANICI: S-400 kupljen od Rusije nije bio spreman za neprijateljske napade

Turska je u nedoumici jer ne zna šta se događa, zbog nespremnosti ruskih sistema PVO S-400 da napadnu neprijateljske avione.

S 400 (Foto: mil.ru)

Uprkos činjenici da je Turska već duže vreme nabavila ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-400 Trijumf i već ih je mnogo puta testirala, Turska još uvek ne može staviti sisteme u stanje pripravnosti za dejstvo.

Po ovom pitanju, zna se da je turska vojska odbila da koristi usluge ruskih vojnih specijalista na ovim sistemima, verovatno se plašeći da bi Rusi preko S-400 prodrli u najdublje tajne turske vojske.

Informacije o ovom pitanju objavilo je tursko Ministarstvo odbrane, ističući da zbog takvih akcija Ankara nije spremna za borbu protiv vazdušnih ciljeva i neprijateljskih aviona.

Kao što sledi iz izjave kontraadmirala turske mornarice Jihata Iaicija, turska teritorija i turski vazdušni prostor veoma su osetljivi na napade bilo kog neprijatelja, jer se protivavionski raketni sistemi S-400 još uvek ne mogu koristiti zbog neki problemi koji su nastali.

“Postalo nam je važno da aktiviramo S-400 bez pregovora sa bilo kim. NJihovim aktiviranjem moramo da obezbedimo bezbednost naše države i našeg naroda”.

“Sistem S-400 nije ofanzivan sistem, nije ofanzivno oružje. Ovaj sistem je oružje odbrane. Ako avioni pokušaju da nas napadnu, ovaj sistem će intervenisati. Ne možete bombardovati Grčku sistemom S-400. Ne možete bombardovati Damask sa sistemom S-400”.

“Ali sve što Grčka ima je ofanzivan sistem. Protiv koga? Protiv Italije? Protiv Albanije? Protiv Makedonije? Protiv Bugarske? Protiv koga? Protiv Turske!” – rekao je kontraadmiral turske mornarice.

Nije precizirano kakve probleme Turska ima sa raspoređivanjem i aktiviranjem ruskih protivavionskih raketnih sistema.

Stručnjaci identifikuju dva moguća razloga: nedostatak određenog znanja među turskim vojnim specijalistima i verovatno “rastavljanje” ruskih sistema PVO S-400 Trijumf od strane turskih inženjera, pošto su nešto ranije u Turskoj objavili da su spremni da stvore svoj analogni sistema PVO S-400 u narednih nekoliko godina.

Počela je nova trka u naoružanju, svet je pred katastrofom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA