Najnovije

MITROPOLIT JOANIKIJE: Gospod je dao Amfilohija Crnoj Gori da je vrati NJegošu i Svetom Petru (VIDEO)

Povodom godišnjice upokojenja mitropolita Amfilohija večeras u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici počela je manifestacija “Dani Mitropolita Amfilohija”, posvećena njegovoj ličnosti, pastirskom radu i književnom stvaralaštvu.

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

„Ličnosti kao što je mitropolit Amfilohije imaju tu sudbinu da ih savremenici ne mogu shvatiti u potpunosti. Nekad pokoljenja otkrivaju značaj njihovih dela i zaveštanja, takav talenat i dar može samo gospod da daruje narodu kao što je gospod darovao mitropolita Amfilohija Crnoj Gori da je vrati NJegošu, svetom Petru cetinjskom i svemu onom po čemu je poznata'’, kazao je mitropolit Joanikije.

Kazao je da će oni započeti ove njegove dane koje će se završiti tek 5. novembra kada ćemo u manastiru Stanjevići promovisati projekat njegove biblioteke. Ono što smo imali u vidu, naš mitropolit se pokazao kao velika ličnost, kao veliki duh u više pravaca i delatnosti, kao teolog, pastir, kao mudrac, kao književnik i mogli bismo nabrojati mnogo toga, kao obnovitelj i graditelj.

Večeras je održano Bogoslovsko veče na kojem su učestvovali Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, Prof dr Dragomir Sando, Bogoslovski fakultet u Beogradu, Dr Andrej Jeftić, Bogoslovski fakultet u Beogradu, Prof dr Mikonja Knežević, Filosofski fakultet u Prištini. Moderator je Gojko Perović, a prenos možete pogledati na Ostrog TV.

“Dani Mitropolita Amfilohija”, koji se održavaju u Podgorici i na Cetinju od 27. oktobra do 1. novembra.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije na godišnjicu upokojenja blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija služiće 30. oktobra Zaupokojenu liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a 31. oktobra bogoslužiće u Cetinjskom manastiru.

Osim bogosluženja, u sklopu manifestacije priređeni su i sledeći programski sadržaji: Bogoslovsko veče; u četvrtak Filozofsko veče; u petak Književno veče, na Lučindan, u nedelju, Duhovna akademija u organizaciji Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog, a 1. novembra veče na temu Uticaj NJegoševog dela na mitropolita Amfilohija.

O ulasku Crnogorca iz '’Dnevnjaka'’ u politiku pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA