Najnovije

DVERI: Sudska i izvršna vlast na strani banaka,a ne građana

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović optužio je danas vrhovnu sudsku vlast i najvišu izvršnu vlast da štite bankarski lobi umesto građane koji su, kako kaže, oštećeni zbog nepravedno naplaćenih troškova obrade kredita. Obradović je na konferenciji za medije, ispred Vrhovnog kasacionog suda, rekao da je skandalozno ponašanje te institucije koja je, kako kaže, promenila prvobitnu odluku, koja je bila na strani klijenata, i nedavno donela stav da banke nisu obavezne da preciziraju troškove obrade kredita.

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

Obradović smatra da će odluka Vrhovnog kasacionog suda otežati ili potpuno onemogućiti oštećenim klijentima da ostvare svoja prava pred sudovima, kao i da je suprotna evropskoj sudskoj praksi koja, kako kaže, nalaže sudovima da preispitaju finansijske ustanove u slučajevima kada ne preciziraju troškove svog rada.

Banke su, inače, i ekonomski i pravno jače od građana, a ako izgubimo zaštitu države i pred sudovima, to znači da nemamo nikakvih šansi u borbi protiv bankarskih derikoža koji su na različite načine opljačkali narod u prethodne dve decenije'', rekao je Obradović.

Podsetio je da je 22. maja 2018. godine Vrhovni kasacioni sud doneo stav da banke nemaju pravo na naplatu obrade troškova kredita ako to, kaže, nisu prikazale u ponudama za klijente i ako u ugovoru nisu precizirale na šta se odnose troškovi obrade kredita.

Obradović je naveo da su na osnovu te odluke u međuvremenu donete brojne sudske presude, koje su postale pravosnažne, a na osnovu kojih su banke izgubile sudske sporove protiv građana i bile prinuđene da plate štetu svojim klijentima i ukazao da je Vrhovni kasacioni sud u svojoj posebnoj presudi odbio da vrši reviziju na osnovu pravosnažnih presuda što, kako kaže, jasno svedoči da je po svim nivoima bila jedinstvena sudska praksa da su banke oštetile klijente.

Uz to on je dodao da slučaj sa naplatom troškova obrade kredita nije jedini primer kako su, kako tvrdi, banke pljačkale građane navodeći da su Vrhovni kasacioni sud, Narodna banka i najviša izvršna vlast godinama tolerisali pljačku klijenata koji su imali kredite indeksirane u švajcarskim francima.

O ispitivanju Nenada Čanka u policiji pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA