Najnovije

CRNO NAM SE PIŠE: SAD podržavaju Otvoreni Balkan!

Zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i novi izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da američka administracija podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" i pozvao je američke kompanije da ulažu u ovaj region.

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, Edi Rama. (Foto: Jutjub)

Odgovarajući na pitanja članova kongresnog Potkomiteta za evropska, energetska, sajber pitanja i zaštitu životne sredine on je istakao da SAD podržavaju sve inicijative koje zemlje čine u ekonomskom smislu bliže jedne drugima.

Verujemo da bliža ekonomska saradnja ne samo da se dešava, već će i nastaviti da se događa. Lideri tri zemlje koje su pokrenule inicijativu „Otvoreni Balkan“ – Srbije, Albanije i Severne Makedonije – uveravaju nas da je ona otvorena za svih šest zemalja Zapadnog Balkana i mi im verujemo, jer ona i ne može da uspe bez ostale tri, rekao je Eskobar, prenosi Kossev.

Eskobar je dodao da je „Otvoreni Balkan“ u skladu sa Berlinskim procesom o zajedničkom regionalnom tržištu, zbog čega SAD smatraju da su te dve inicijative komplementarne.

Istakao je da svaka inicijativa koja približava zemlje jedne drugima stvara poverenje među ljudima, a veruje da će to stvoriti i politički napredak za neka pitanja.

Kada bi se to dogodilo, kada bismo imali slobodno regionalno tržište za svih šest zemalja i ekonomije u vrednosti od 125 milijardi dolara, sa stopom rasta većom od šest, sedam procenata, bilo bi to veoma, veoma privlačno tržište za američke kompanije, kazao je Eskobar.

Istina o spoljnom dugu Srbije - mnogo je gore nego što vam naprednjaci govore! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA