Najnovije

SLEDEĆI VELIKI SUKOB POČINJE OVDE? Dve sile šalju pojačanja na granicu oko koje se spore decenijama! (VIDEO)

Načelnik indijske vojske rekao je da Kina šalje trupe na njihovu spornu granicu u "značajnom broju", što je dovelo do odgovarajućeg raspoređivanja NJu Delhija u razvoju koji je nazvao "zabrinutošću".

Kineska vojska. (Foto: chinamil.com.cn)

Napetosti između nuklearno naoružanih suseda bile su velike nakon smrtonosne granične bitke u junu prošle godine u strateški važnoj dolini reke Galvan u indijskoj regiji Ladakh, u blizini Tibeta.

Dve najmnogoljudnije nacije na svetu ubacile su desetine hiljada dodatnih vojnika u region visokih planina na Himalajima nakon sukoba.

General Manoj Mukund Naravane rekao je novinarima u subotu u Ladahu da se prisustvo kineskih trupa duž granice od 3.500 kilometara (2.200 milja) povećalo u "značajnom broju" i da je to "pitanje za zabrinutost".

Naravane je rekao da je indijska vojska kao odgovor pojačala svoje snage duž granice.

"Takođe smo uveli napredno naoružanje. Snažni smo, prilično spremni da ispunimo svaku mogućnost", citirao ga je list Times of India.

Indija i Kina vode vojne razgovore na visokom nivou od junskog sukoba, a Naravane je rekao da se sledeće nedelje očekuje još jedan sastanak.

NJegovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Čuniing optužila indijske vojnike za ilegalni prelazak granice na kinesku teritoriju, optužbu za koju je Nev Delhi rekao da "nema osnova za činjenice".

Lokalni mediji izvestili su prošle nedelje, pozivajući se na neimenovane izvore, da je skoro 100 kineskih vojnika prešlo granicu u državu Uttarakhand nekoliko sati krajem avgusta.

Indija i Kina, koje su vodile opsežni granični rat 1962. godine, dugo se međusobno optužuju da pokušavaju zauzeti teritoriju duž svoje nezvanične granice poznate kao linija stvarne kontrole.

Hrvatska naoružava šiptare! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA